Labod grbec. Foto: BoBo
Labod grbec. Foto: BoBo

Nacionalni veterinarski inštitut je v preiskavah odkril primere visoko patogene aviarne influence H5N1 pri dveh labodih grbcih, najdenih v občini Markovci in občini Hajdina, ter pri divji gosi, najdeni v občini Ptuj. V torek so objavili, da so ptičjo gripo potrdili pri osmih labodih grbcih, ki so jih našli v občini Markovci. Inštitut je o izidih obvestil upravo za varno hrano, veterinarstvo in varstvo rastlin.

Sorodna novica Pri labodih v občini Markovci prvič letos potrdili visoko patogeno aviarno influenco

Državno središče za nadzor bolezni je to preučilo in sprejelo sklep, da se za zmanjšanje tveganja za prenos virusa s prostoživečih ptic na perutnino na območju občin Ptuj, Markovci, Videm pri Ptuju, Cirkulane in Hajdina prepove rejo perutnine na prostem, so pojasnili.

Po njihovih navedbah v večini evropskih držav narašča število primerov HPAI tako pri perutnini kot pri divjih pticah. Bolezen so potrdile tudi vse sosednje države, zato je ključnega pomena, da rejci dosledno izvajajo biovarnostne ukrepe, so poudarili.

Kako prepoznati okužbo

Rejce perutnine in ptic v ujetništvu pozivajo, naj v primeru, da opazijo katerega od znakov bolezni, o tem takoj obvestijo svojega veterinarja. Med znaki so zmanjšana poraba krme in vode za več kot 20 odstotkov, padec nesnosti za več kot pet odstotkov, ki traja že več kot dva dni, povišan dnevni pogin za več kot trikrat od pričakovanega ali pojav različnih kliničnih znakov.

Ker se bolezen lahko prenaša tudi prek kontaminirane obutve in prek živali, ki pridejo v stik s poginjenimi pticami ali njihovimi izločki, sprehajalce prosijo, da se izogibajo vodnim površinam, na katerih so vodne ptice, in jih ne krmijo. V primeru, da opazijo poginjene vodne ptice, naj pokličejo številko 112, poziva uprava.