Labod grbec. Foto: BoBo
Labod grbec. Foto: BoBo

Z ministrstva za kmetijstvo, gozdarstvo in prehrano so podrobneje pojasnili, da je bila visoko patogena aviarna influenca (H5N1) s preiskavami potrjena pri 23 poginjenih labodih grbcih, ki so jih našli na isti lokaciji v občini Lendava.

Sorodna novica Uprava za varno hrano zaradi ptičje gripe opozarja na spoštovanje preventivnih ukrepov

Preprečiti prenos na perutnino

Ob tem so dodali, da zaradi zmanjšanja tveganja za prenos virusa s prostoživečih ptic na perutnino za celotno Slovenijo ostajajo v veljavi priporočila, ki jih je sprejelo Državno središče za nadzor bolezni, rejce perutnine in ptic v ujetništvu pa so vnovič pozvali, naj bodo pozorni na pojav nekaterih znakov aviarne influence in o tem takoj obvestijo veterinarja.

Med temi so spomnili na zmanjšano porabo krme in vode za več kot 20 odstotkov, padec nesnosti za več kot šest odstotkov, ki traja že več kot dva dni, povišan dnevni pogin za več kot trikrat od pričakovanega ter pojav kliničnih znakov (ravnodušnost, nasršenost perja, zmanjšano oziroma neobičajno oglašanje, kihanje, tekoči in zeleno ali belo obarvani iztrebki ...). Obenem so opozorili tudi na pojav morebitnih živčnih motenj (denimo tresenje in zavijanje glave ter vratu), neaktivnost živali ali posmrtne spremembe, ki kažejo na aviarno influenco.

Za zdaj le pri divjih pticah

V Slovenji so v zadnjih tednih ptičjo gripo potrdili le pri divjih pticah, in sicer pri labodih grbcih v občinah Apače, Lenart, Ptuj, Sveta Trojica v Slovenskih goricah, Piran in Izola. V ponedeljek je uprava za varno hrano slovenske rejce seznanila tudi z izbruhom ptičje gripe v gospodarskem obratu z nesnicami v sosednji Avstriji v bližini slovenske meje in jih pozvala k doslednemu izvajanju biovarnostnih ukrepov.