Rečni galeb na zasneženem nabrežju reke Drave. Foto: BoBo/Miloš Vujinović
Rečni galeb na zasneženem nabrežju reke Drave. Foto: BoBo/Miloš Vujinović

Iz uprave za varno hrano, veterinarstvo in varstvo rastlin (UVHVVR) so sporočili, da je bila v vzorcih treh poginjenih rečnih galebih po slabih dveh mesecih kratkotrajnega zatišja znova potrjena visoko patogena aviarna influenca (HPAI) podtipa H5N1.

Rejce perutnine in ptic v ujetništvu so zato opozorili, da priporočila, ki jih je za celotno državo sprejelo državno središče za nadzor bolezni in ki so pomembna za zmanjšanje tveganja prenosa virusa s prostoživečih ptic na perutnino, ostajajo v veljavi. Dostopna so na posebni spletni strani UVHVVR za aviarno influenco.

Rejce ob tem pozivajo, da takoj obvestijo svojega veterinarja, če opazijo, da se poraba krme in vode zmanjša za več kot petino, če več kot pet odstotkov nižja nesnost traja že več kot dva dni ali če opazijo več kot trikrat povišan dnevni pogin od pričakovanega.

Pozorni naj bodo tudi na pojav kliničnih znakov, kot so ravnodušnost, nasršenost perja, zmanjšano oz. neobičajno oglašanje, kihanje, kašljanje, izcedek iz nosnic, otekline podkožja, tekoči in zeleno ali belo obarvani iztrebki. Prav tako se lahko pojavijo živčne motnje, tresenje in zavijanje glave in vratu, krči, nekoordinirano gibanje, živali težko stojijo, so neaktivne, imajo spuščene peruti ali pa se kažejo posmrtne spremembe, ki kažejo na aviarno influenco ali ptičjo gripo.