Črna na Koroškem okoli 22. ure. Foto: Dars
Črna na Koroškem okoli 22. ure. Foto: Dars

Hladen ciklon je od vzhoda prišel k nam, zato se bodo zvečer padavine okrepile in se ponoči razširile nad vso Slovenijo. Ob močnejših padavinah se lahko v notranjosti meja sneženja spusti vse do nižin. "Na nadmorski višini 500 metrov je možnost snegoloma, saj bo zapadel težek in moker sneg," je za MMC RTV Slovenija povedal vremenoslovec Anže Medved.

Na Primorskem in Vipavskem bo zvečer in ponoči zmerna do močna burja, sunki lahko dosežejo tudi 100 km/h. Jutri bodo najnižje jutranje temperature od 0 do 5, na Primorskem okoli 7, najvišje dnevne od 3 do 9, na Primorskem od 11 do 14 °C. Kot je za Radio Slovenija povedal Medved, bo jutri večinoma oblačno s padavinami, meja sneženja pa bo na 1000 m.

Po pisanju vremenskega portala Neurje.si lahko sneženje znova pričakujejo zlasti po nižinah Notranjske, Dolenjske in Štajerske. Ob tem dodajajo, da bi lahko Rogla do četrtka prejela obilno snežno pošiljko, saj lahko zapade več kot pol metra snega, kar je več, kot ga je zapadlo pozimi. Izdatna snežna odeja bo po njihovih navedbah prekrila ves severni del države, kjer bodo padavine najintenzivnejše.

Zaradi temperatur pod lediščem so nekateri sadjarji zagnali oroševalne sisteme

Na jablanah so že manjši plodi, zato večje škode ne pričakujejo. Strah pred pozebo pa je pri nekaterih vinogradnikih. Kot je povedal vinogradnik Lojze Kerin za Televizijo Slovenija, so okoli 3. ure zjutraj začeli kuriti. "Temperature so se spustile do slabe -1 °C. V petek pa je bila ploha, trava, trte, vse je bilo mokro, zato je prišlo do pozebe 10.000 trt oz. ena četrtina našega pridelka."

Od četrtka dalje bo znova lepo

V sredo kaže na oblačno in hladno vreme. Občasno bodo še padavine. Snežilo bo nad nadmorsko višino okoli 1200 m.

V četrtek se bo delno razjasnilo, zjutraj je ponekod še mogoča slana in temperature pod lediščem. Popoldne bodo mogoče posamezne plohe. Postopno bo k nam prihajal toplejši zrak.

Zima pri nas še ni rekla zadnje besede
Pozeba naredila veliko škode