Sanacijski programi za nove plazove so v pripravi, je povedal minister Žarnić. Foto: MMC RTV SLO
Sanacijski programi za nove plazove so v pripravi, je povedal minister Žarnić. Foto: MMC RTV SLO
Borut Pahor
Trenutno potekajo aktivnosti, da bi se stanje v državi čim prej normaliziralo, je po seji vlade povedal Pahor. Foto: MMC RTV SLO
Ljubljansko barje
Ljubljansko barje je še vedno pod vodo. Iz vasi Lipe se voda umika zelo počasi in nihče ne ve, ali bo odtekla do novih padavin, napovedanih za ta konec tedna. Foto: MMC RTV SLO/Gašper Petovar
Plaz
Podatke o tem, kakšno škodo so na infrastrukturi, kulturnih objektih, vodotokih, državnih cestah in v gospodarstvu povzročile zadnje poplave zbirajo na uradu za preventivo in operativne zadeve, ki deluje v okviru Uprave za zaščito in reševanje. Foto: MMC RTV SLO
Vlada bo poročilo o poplavah pripravila do 20. oktobra

Prve ocene škode preteklih poplav naj bi bile znane do 20. oktobra, po tem datumu pa bo ministrstvo za okolje in prostor pripravilo sanacijske programe, je po seji vlade še pojasnil okoljski minister Žarnić. Izpostavil je, da za tako obsežna področja priprava sanacijskega programa traja od dveh do dveh mesecev in pol. Na ministrstvu pa razmišljajo tudi o organizacijskem dolgoročnem ukrepu, ki naj bi odpravil zdajšnje pomanjkljivosti v sistemu urejanja vodotokov.

"Pred nekaj leti je prišlo do nekaterih organizacijskih ukrepov urejanja vodotokov, ki se niso izkazali za ravno najboljše, te bomo skušali zdaj z dobrimi praksami iz tujin izboljšati," je pojasnil minister in dodal, da gre tu za drugačno organizacijo služb, uporabo metod, sistematičnejši pristop.

V proračunu pripravljenih 18 milijonov evrov
Premier Borut Pahor pa je po seji vlade dejal, da je v proračunu pripravljenih 18 milijonov evrov za sanacijo škode po poplavah, sredstva pa se bodo razdelila, ko bodo pripravljena ustrezna poročila.

Prav tako se je vlada odločila, da bo za pomoč zaprosila solidarnostni sklad Evropske komisije. A pogoj za njihovo pridobitev je ocena škode z vsemi relevantnimi informacijami, je pojasnil premier. Poleg tega bo denar EU-ja Slovenija dobila le, če bo škoda višja od 218 milijonov evrov.

Po besedah Pahorja sicer trenutno potekajo dela na prometni in drugi infrastrukturi z namenom, da bi se življenje v državi čim prej normaliziralo. Med bistvenimi nalogami sta tako zagotovitev pitne vode in stanovanj za ljudi, ki nimajo možnosti normalnega bivanja.

Do današnje seje vlade so morala pristojna ministrstva: ministrstvo za notranje zadeve, obrambo, promet, finance, kmetijstvo, okolje in prostor ter gospodarstvo pripraviti poročilo in predloge za ukrepanje pri odpravljanju posledic poplav. Pahor je povedal, da bo končno poročilo o nastali škodi na sektorjih posameznih ministrstev za ukrepanje pri odpravljanju posledic poplav pripravljeno predvidoma do 20. oktobra.

Radićeva: Prijavite se na razpis podjetniškega sklada
Ministrica za gospodarstvo Darja Radić je povedala, da so že pripravili nekaj ukrepov za pomoč podjetjem pri sanaciji posledic poplav. Dejala je, da so to operativni ukrepi, ki jih je mogoče začeti izvajati zelo hitro.

Ko pa bodo podjetja škodo natančneje ocenila, bodo pripravili še nadaljnji program ukrepov. Ministrica je še povedala, da podjetjem lahko pomagajo pri pokrivanju izpada prihodka in pri obnavljanju uničenih zalog. Državno pomoč bodo prek Slovenskega podjetniškega sklada lahko prejela vsa podjetja ne glede na velikost, in sicer do 200.000 evrov. Prva plačila je mogoče pričakovati že v decembru. Podjetjem bodo v pomoč tudi bančne garancije omenjenega sklada.

Razpis podjetniškega sklada bo objavljen v petek, predvidene pa so garancije za vrednost 34 milijonov evrov.

Sanacijski programi za nove plazove v pripravi
Minister za okolje Roko Žarnič je povedal še, da so do zdaj že pregledali najbolj kritična mesta plazov, kjer so sanacije že bile izvedene. Izkazalo se je, da so plazovi, ki so bili sanirani, povodenj zdržali, metode, ki so bile uporabljane, pa se lahko koristno uporabljajo še dalje. Poleg znanih plazov pa se je po njegovih besedah pojavilo še veliko število novih, ki jih je v vseh primerih sprožila voda. Priprava na izvedbo sanacijskih programov poteka, je pojasnil minister in navedel, da je nadaljnje informacije v povezavi s tem mogoče dobiti na telefonski številki 080 25 50.

Na novinarsko vprašanje, na katerih poplavnih območjih je dovoljena gradnja in ali jo bodo prepovedali, je Žarnić odvrnil, da je v pripravi občinski plan, kjer so ta področja prikazana. Na osnovi poplavnih kart se bo nato po ministrovih besedah izdajalo gradbeno dovoljenje, ki pa je v pristojnosti občin oziroma upravnih enot.

Poškodovanih 8.000 objektov, ogroženih 11.500 ljudi
Državni sekretar na ministrstvu za obrambo Uroš Krek pa je povedal, da so pripravili prvo poročilo, v katerem so ocenili dogajanje v teh dneh. Po še nepotrjenih podatkih je bilo poškodovanih okoli 8.000 objektov, ogroženih okoli 11.500 ljudi, 249 so jih evakuirali. Angažiralo se je okoli 12.600 reševalcev, med njimi je bilo največ gasilcev. Trenutno po njegovih besedah potekajo tri aktivnosti: ocenjevanje škode na stvareh, ki jo opravljajo pristojne komisije; sanacija posledic; in reševanje na območjih, ki so še poplavljena, torej na Ljubljanskem barju, območju Krke in območju Dobrepolja. Sanacija pa poteka tudi na drugih območjih.


Želite pomagati prizadetim v poplavah? Rdeči križ in Karitas sta v ta namen že odprla posebna tekoča računa:

TR Karitas 02140-0015556761, sklic 002010, namen Poplave

TR Rdeči križ: 03100-1111122296, sklic 937044, namen Poplave 2010



Zaradi poplav in zemeljskih plazov je po Sloveniji še vedno ponekod zaprt ali oviran promet. Stanje na cestah lahko spremljate tukaj.

Hahn: Komisija je pripravljena pomagati Sloveniji
Da je Evropska komisija Sloveniji pripravljena pomagati, pa je v posebni izjavi že zagotovil evropski komisar za regionalno politiko Johannes Hahn. Slovenija mora najprej predvsem oceniti celoten obseg škode, ki so jo povzročile poplave, država pa ima deset tednov časa, da pripravi prošnjo za pridobitev teh sredstev.

Vlada bo poročilo o poplavah pripravila do 20. oktobra