Janković pravi, da ima zagotovilo vlade, da bodo zgradili zadrževalnike. Foto: MMC RTV SLO
Janković pravi, da ima zagotovilo vlade, da bodo zgradili zadrževalnike. Foto: MMC RTV SLO

Brez zadrževalnikov ljubljana nima rešitve - bomo vedno samo upali, da ne bo dosti vode.

Ljubljanski župan Zoran Janković
Posledica poplav: Spor na Ižanki

Župan mestne občine Ljubljana Zoran Janković je v današnji izjavi za medije izrazil zadovoljstvo, da so se včerajšnji protesti v Črni vasi mirno končali ter pohvalil korektno sodelovanje policije. Za poplave je v proračunu že rezerviranih 2,3 milijona evrov, vendar zaradi "jasne odgovornosti države" tudi od nje pričakuje finančna sredstva za sanacijo.


Protesti v zaselkih ob ižanski cesti
Župan je danes zjutraj obiskal zaselke ob ižanski cesti, kjer se je včeraj dogodil protest vaščanov. Slednji so zahtevali, da se vodna gladina zniža z razbitjem in prekopom dela črnovaške ceste od Ljublane do Podpeči - s čimer pa bi voda odtekala proti krajema Lipe in Črna vas, ter ju še bolj poplavila. Protestiralo okoli 400 vaščanov zaselkov, župan pa se je odločil počakati do jutra, da se preveri hitrost vzravnave gladine. Danes zjutraj ob 8. uri si je župan skupaj s strokovnjaki peš ogledal stanje. Ugotovili so, da je prekop "za obstoječe stanje nepotreben in nesmiseln", saj se je razlika v vodostajih na obeh straneh ceste čez noč zmanjšala za 20 centimetrov, ob 10 uri zjutraj pa je bila razlika le še štiricentimetrska.
Za prihajajoči vikend je napovedan dež, vendar župan miri: "Dežja bo samo eno šestino v primerjavi s prejšnji vikendom, in trajal bo precej manj časa". Do petka naj bi se tudi gladini na obeh straneh ižanske ceste izenačili, ostaja pa problem, da je Barje poplavljeno in lahko "požre" omejeno količino odtočne vode, do takrat pa, tako župan, MOL skupaj z ministrstvom za okolje išče rešitve: prva je očiščenje potokov Farjevca in Olarja, iščejo pa tudi morebitne stare prekope pod ižansko cesto, ki bi se lahko odprli.

"Takšno odpiranje ima smisel samo, če s tem rešimo višjeležeče hiše ob cesti in ne povzročimo škode nižjeležečim," je poudaril župan. Trdi, da je stroka vedela, kaj se pripravlja - tudi 20 let nazaj - saj imajo na voljo vse simulacije možnih poplavnih območij, kot vzrok za poplave pa med drugim izpostavi obvoznico, ki zmanjšuje pretočnost nekaterih kanalov.

Kratkoročno - čiščenje odtokov, dolgoročno - zadrževalniki
Župan navaja prebivalca, ki že da že 20 let živi ob potoku Farjevcu in trdi, da slednji že ves ta čas ni bil čiščen - ravno čiščenje je tisto, ki je pretočnost lokalnih voda zmanjšala za skoraj polovico, je dejal Jankovič in dodal, da so na dolgi rok edina rešitev zadrževalniki vode izven ljubljanske občine. Na vprašanje, če je župan dobil zagotovilo ministra za okolje in prostor Roka Žarnića, da zadrževalniki bodo - ne glede na odločitve sosednjih občin - je odgovoril: "Jaz sem to zagotovilo dobil od predsednika vlade že v ponedeljek, ko sem z njim govoril. Naredili bodo vse, da sprejmejo take ukrepe, ki bodo Sloveniji mnogo prihranili."

Za sanacijo že zagotovljenih 2,3 milijona evrov
Za poplave na Viču je odgovornost zelo jasna, meni župan: Država je odgovorna, zato od nje pričakuje, da bo pristopila s financiranjem sanacije. V mestnem proračunu je za to zagotovljenih 2,3 milijona evrov, z rebalansom pa dodatnih 700 milijonov evrov. Župan je vesel pobude nekaterih podjetij, ki so že prispevala denar, odprl pa bo tudi poseben račun in vsa ljubljanska podjetja pozval, naj se k temu pridružijo. Sicer še ne ve, kako se bo ta denar delil, zato bo počakal na pravilnik s strani države.

Brez zadrževalnikov ljubljana nima rešitve - bomo vedno samo upali, da ne bo dosti vode.

Ljubljanski župan Zoran Janković
Posledica poplav: Spor na Ižanki