Poročilo opozarja, da bodo poplave na obalnih območjih stalnica. Foto: EPA
Poročilo opozarja, da bodo poplave na obalnih območjih stalnica. Foto: EPA

Poročilo o višanju gladine morja združuje podatke satelitov s podnebnimi modeli z zadnjega Medvladnega panela o podnebnih spremembah (IPCC) in napoveduje gibanje gladine oceanov za prihodnjih 100 let.

V ZDA se bo gladina Atlantskega in Tihega oceana dvignila nekoliko bolj od povprečja za preostali svet. Bolj kot na zahodni se bo dvignila na vzhodni obali in v Mehiškem zalivu. V delih Louisiane in Teksasa se pričakuje rast gladine do 0,45 metra in več.

V Teksasu dvig gladine tudi za več kot 60 cm

V Galvestonu v Teksasu naj bi se morska gladina dvignila za kar 0,63 metra, v St. Peterburgu na Floridi za 0,60 metra, v Seattlu pa le za 0,23 in v Los Angelesu za 0,36 metra.

Najhuje bo sicer po letu 2100, ko se bo okrepilo tajanje ledu na Antarktiki in na Grenlandiji, svari poročilo Nacionalne uprave za ozračje in oceane (NOAA) in šestih drugih agencij.

Gospodarske posledice za ZDA bodo velike, saj ob obeh obalah živi kar 40 odstotkov prebivalstva.

Srednje hude poplave reden pojav večkrat letno

Mesta, kot so Miami Beach (Florida), Annapolis (Maryland) in Norfolk (Virginija), se že občasno spopadajo z manjšimi poplavami v času visokega plimovanja tudi ob suhem vremenu, ko ni neurja. Do leta 2050 bodo srednje hude poplave postale reden pojav večkrat na leto.

"Ti novi podatki o dviganju gladine morja so zadnje potrdilo, da nas podnebna kriza glasno opozarja. Okrepiti moramo prizadevanja za zmanjšanje izpustov toplogrednih plinov, ki povzročajo podnebne spremembe, hkrati pa moramo utrditi obalne skupnosti," je sporočila svetovalka predsednika ZDA Josepha Bidna za podnebje Gina McCarthy.