Noč bo ponekod vodnata, a na najbolj prizadeta območja ne bo huje vplivala. Foto: BoBo
Noč bo ponekod vodnata, a na najbolj prizadeta območja ne bo huje vplivala. Foto: BoBo
Poplave
Količina dežja lahko na zahodu in jugu države ponekod preseže 40 litrov na kvadratni meter meter, opozarja agencija za okolje. Foto: BoBo

Hidrolog na Arsu Peter Frantar je pojasnil, da bodo v nedeljo čez dan v zahodnem in južnem delu države narasle tudi večje reke, ki pa predvidoma ne bodo presegle opozorilnih pretokov. Meteorologi napovedujejo predvsem lokalne nevihte, ki naj ne bi občutno vplivale na večje vodotoke in ojezeritev kraških polj.

Napovedi, podatki, opozorila
- MMC-vreme
- Agencija RS za okolje

.
Največ neviht z močnejšimi nalivi bo na območju reke Reke in reke Vipave ter v Posočju. Količina padavin bo lokalno zelo različna, na manjših območjih lahko pade do največ 40 litrov na kvadratni meter.

Iz občin Loška dolina, Ilirska Bistrica in Cerknica sicer prihajajo spodbudna poročila o izboljšanju poplavnih razmer. Če bodo obveljale trenutne napovedi, ne bo prišlo do občutnega poslabšanja poplavnih razmer, je optimističen poveljnik štaba republiške civilne zaščite Srečko Šestan.
V petek je bilo sicer na ogroženih območjih po njegovih besedah skupaj več kot 5.000 gasilcev, pripadnikov civilne zaščite, vojakov in članov drugi pristojnih služb, ki so skupaj z domačini odpravljali posledice povodnji. Podobno število naj bi jih bilo na terenu tudi danes.

Razmere so boljše
V občini Loška dolina se je voda od četrtka znižala za okoli 40 centimetrov in še naprej upada. Kljub temu ostaja poplavljenih 50 objektov - med njimi je 25 stanovanjskih in prav toliko gospodarskih.

Tudi poplavne razmere v ilirskobistriški občini se za zdaj izboljšujejo. V vaseh Bač in Koritnice počasi končujejo prečrpavanje vode iz poplavljenih objektov, tudi reka Reka za zdaj ne povzroča težav. Skrb ostaja zaradi štirih aktivnih plazišč v občini.
Vodo morajo še prekuhavati
Gladina Cerkniškega jezera se je ustalila. V občini še ostaja poplavljenih pet počitniških hiš v Rakovem Škocjanu. Morebitno ponovno naraščanje vode bi lahko ogrozilo še dva objekta v naselju Dolenje jezero, pri katerih pa so tudi s pomočjo vojakov povišali protipoplavne nasipe.

Zaradi obilnih padavin je vodo za prehrano še treba prekuhavati na območjih vodovodnih sistemov Ilirska Bistrica, Knežak in Podstenjšek, prav tako Postojne in Pivke, kjer pri vodi ugotavljajo tudi mikrobiološko neskladnost.

V nedeljo dopoldne bo dež v osrednji in vzhodni Sloveniji ponehal, delno se bo zjasnilo. V zahodnih in južnih krajih bo spremenljivo oblačno, nastajale bodo krajevne padavine, deloma plohe ali nevihte, ki se bodo nadaljevale tudi v noč na ponedeljek.

V Cerknici popisovali nastalo škodo
Hiše na Loškem polju še vedno pod vodo
Notranjci v strahu čakajo dež
Za konec tedna znova oranžni alarm
V Cerknici popisovali nastalo škodo
Hiše na Loškem polju še vedno pod vodo
Notranjci v strahu čakajo dež
Za konec tedna znova oranžni alarm