Sava pri Brežicah. Foto: MMC RTV SLO
Sava pri Brežicah. Foto: MMC RTV SLO

Poplavni val je popoldne začel višati vodostaj in pretok reke Save, je za oddajo Odmevi poročala novinarka TV Slovenija Enisa Brizani. Ta je ponekod v manjšem obsegu že prestopila bregove, ustavljene so vse štiri hidroelektrarne. V nuklearki, ki še naprej deluje stabilno, so zaradi večernega povečanja pretoka zvišali stopnjo pripravljenosti osebja oziroma razglasili nenormalni dogodek.

Zaradi visokega pretoka Save so nekaj po šesti uri prvič, odkar je bila pred šestimi leti zgrajena zadnja v verigi hidroelektrarn na spodnji Savi, spustili zapornice razbremenilnika na Vrbini in s tem kot del protipoplavne zaščite nadzorovano poplavili razlivno območje ob elektrarni.

V Krškem in Brežicah sta aktivirana štaba civilne zaščite in vpoklicani dodatni gasilci. Ti so imeli popoldne veliko dela predvsem s polnjenjem protipoplavnih vreč. V Krškem je Sava poplavila pomožno nogometno igrišče, na terenu je pet ekip. V Brežicah je na terenu sedem ekip, gasilci pa nameščajo protipoplavne vreče na nasipih pri naselju Mostec in Termah Čatež.

Župan Krškega Janez Kerin bo dal izjavo ob 8. uri.

Več težav je pričakovati v naslednji uri in ponoči, predvsem dolvodno od Brežic in ob reki Krki, ki jo je Sava tako rekoč ustavila, zato ta ponekod že poplavlja, padavine pa bi lahko razmere ob Krki le še poslabšale.

V krajih ob Krki in Kolpi so v pripravljenosti ljudje, civilna zaščita in gasilci
Sava v Krškem ob 20. uri

Odprli zapornice

Brežiški štab civilne zaščite za Posavje je sicer prebivalce že dopoldne obvestil o morebitnem odprtju zapornic. Vse na njegovem prelivnem območju zato prosijo, da se preventivno umaknejo. Na območje, ki bo lahko zalito z vodo, pa naj do preklica ne vstopajo.

Na morebitno poplavljanje so posebej pripravljeni v krajih ob Krki, kjer reka po navadi poplavi ob obilnejših padavinah. V Šentjerneju pa je civilna zaščita občane pozvala, naj na sejmišču prevzamejo vreče s peskom.

Boštjan Košir, poveljnik civilne zaščite Šentjernej, je za TV Slovenija povedal, da so aktivirali lokalno komunalno podjetje za polnjenje vreč in občane pozvali, naj pridejo po vreče, saj je bolje biti pripravljen in ravnati preventivno, ker lahko takšno ravnanje olajša posredovanje ob morebitnih nočnih ujmah.

V posavskem štabu civilne zaščite so zvečer za STA povedali, da se pripravljajo na prihajajoči vodni val. V pripravljenosti so vse ustrezne zmogljivosti in službe. Občanom so do večera predali približno 4000 vreč s peskom, dodatne pa še polnijo. Vsi dozdajšnji ukrepi so bili sicer preventivni. Ker Sava še narašča, bodo stanje ob njej vso noč spremljali in po potrebi posredovali, so še dodali v Brežicah.

Pred odpiranjem zapornic zvočni signal

Krka za zdaj še ne poplavlja, Kolpa na Osilniškem pa je tik pred razlitjem, je povedala županja Osilnice Alenka Kovač.

Varna in nevarna območja so označena z opozorilnimi tablami in s svetlobnimi signali. Pred odpiranjem zapornic visokovodnega razbremenilnika bo družba Hidroelektrarne na spodnji Savi na mestu hidroelektrarne Brežice trikrat sprožila zvočni signal, so še dodali.

Krško ob 17.05. Foto: MMC RTV SLO/Erik Panič
Krško ob 17.05. Foto: MMC RTV SLO/Erik Panič

Brežiški župan Ivan Molan pa je ob omenjenem ukrepu za STA izrazil bojazen. Če bo namreč občutno narasla tudi Krka, lahko poplavljeno krško-brežiško polje ovira njen pretok, tam zastala voda pa bi lahko poplavno ogrozila bližnjo Krško vas, je dejal.

Sicer pa narasla Sava ne ogroža delovanja Nuklearne elektrarne Krško (NEK), so tam potrdili za STA. Ker je narasla Sava preveč kalna, NEK hladijo s pomočjo hladilnih stolpov. NEK deluje stabilno in varno, njegova protipoplavna varnost pa je poleg zasnove objekta posledica tudi številnih varnostnih nadgradenj, so še v NEK-u povedali za STA.

Kot so povedali na Arsu, pričakujejo še poplavljanje Krke, Save, Drave in Dravinje, kot so dodali, pa pričakujejo še "rekorden pretok Save na izstopu iz države".

Poplavni val popoldne dosegel tudi Krško in Brežice
V krajih ob Krki so v pripravljenosti