Čistilne akcije so v zadnjih desetletjih postale spomladanska stalnica. Foto: BoBo
Čistilne akcije so v zadnjih desetletjih postale spomladanska stalnica. Foto: BoBo

V prestolnici akcijo Za lepšo Ljubljano organizirajo vsako leto med svetovnim dnevom voda, 22. marcem, in svetovnim dnevom Zemlje 22. aprilom. Ves mesec bodo tako na različnih lokacijah po mestu potekale čistilne akcije, ki jih pripravljajo Mestna občina Ljubljana, četrtne skupnosti in turistična društva, pa tudi druge skupine in posamezniki, ki jim je mar za okolje. V javnem podjetju Voka Snaga bodo organizatorjem zagotovili vreče in rokavice ter poskrbeli za odvoz zbranih odpadkov.

Maribor: začenjajo potapljači, ki čistijo Dravo

V Mestni občini Maribor so aktivnosti za čistejše okolje začeli pred dobrim tednom z odprtjem razstave del hrvaškega umetnika Slavena Lunarja Kosanovića, ki ustvarja z recikliranimi materiali. V mestni občini letos že peto leto poteka tudi čistilna akcija Moji odpadki, moja skrb. Začeli jo bodo danes, ko bodo potapljači čistili odpadke iz reke Drave.

Osrednja čistilna akcija bo sicer potekala 24. in 25. marca na območju vseh krajevnih skupnosti, mestne četrti Brezje-Dogoše-Zrkovci in gozda Stražun, 31. marca in 1. aprila pa nato še na območju vseh mestnih četrti. Ob petkih bodo pobirali odpadke iz okolja predvsem vrtčevski otroci in šolarji, ob sobotah pa vabijo k tej dejavnosti vse ljudi in organizacije.

V Kranju bodo tradicionalno osrednjo čistilno akcijo Očistimo Kranj – Kranj ni več usran, v okviru katere vsako leto čistijo mesto in okolico, izvedli 24. in 25. marca. 24. marca bodo v akciji sodelovali prijavljeni vrtci in šole, 25. marca pa vsi ostali. "Namen akcije je, na celotnem območju Mestne občine Kranj očisti drobno nesnago, ki se je nabrala," sta ob tem zapisali organizatorici, Zveza tabornikov občine Kranj in Mestna občina Kranj.

Novomeščani na čelu z z županom danes Čistijo sosesko

V Mestni občini Novo mesto so osrednjo tradicionalno akcijo Čistimo sosesko, v okviru katere organizirajo odstranjevanje odpadkov v posameznih krajevnih skupnostih, izvedli danes. Letos so se k sodelovanju odzvale skoraj vse krajevne skupnosti. Te bodo za urejeno sosesko, parke in sprehajalne poti poskrbele skupaj s krajani, občanom pa se bo pridružil tudi župan Gregor Macedoni.

Letos bodo v čistilni akciji, ki jo občina pripravlja skupaj z novomeško komunalo, sodelovali tudi zaposleni na Mestni občini Novo mesto in na skupni občinski upravi občin Dolenjske. S skupnimi močmi bodo očistili mestna sprehajališča, na informacijski točki Europe Direct Novo mesto pa bodo v skladu z evropskim zelenim dogovorom čistili okolico Podjetniškega inkubatorja Podbreznik.

Rokave zavihali v Medvodah, Lovrencu na Pohorju, Kozjem, Cirkulanah in Lukovici

Čistilne akcije pripravljajo tudi v več nemestnih občinah. V Medvodah občina v sodelovanju z več zavodi, družbi in organizacijami organizira akcijo Očistimo Medvode 2023, katerega namen je "urediti okolje, da bo privlačno tako za prebivalce kot za obiskovalce Medvod, ter prispevati k ozaveščanju in s tem tudi h kakovosti življenja".

Čistilne akcije v soboto 18. 3. potekajo še v občinah Lovrenc na Pohorju, Kozje, Cirkulane in Lukovica, čez en teden pa bodo okolico čistili v Borovnici, Cerkljah na Gorenjskem in Majšperku.

V Grosupljem čistilno akcijo z naslovom Očistimo Grosuplje 2023 načrtujejo za 25. marec, kot marsikje drugje pa bo organizirana na ravni krajevnih skupnosti. Podobno bo v Kočevju, kjer nameravajo prav tako čistiti 25. marca, letošnji poudarek pa bo na čiščenju odpadkov ob cestah in poteh, saj, kot ugotavljajo, število teh še vedno narašča.

V občini Rogaška Slatina čistilno akcijo načrtujejo za 1. april, prav tako v občini Dobrova-Polhov Gradec.

Člani Planinskega društva Kamnik pa so se odločili, da bodo čistili planinske poti. Zbor vseh, ki se jim želijo pridružiti, bo v soboto ob 10. uri pred stavbo planinskega društva na Šutni.
Akcije so povezane tudi s svetovnimi dnevi gozda, voda in Zemlje. Mednarodni dan gozdov praznujemo 21. marca, svetovni dan voda dan pozneje, svetovni dan Zemlje pa 22. aprila.

V koprski občini čistilna akcija