Požar ni ogrozil vasi oz. hiš. (Fotografija je simbolična.) Foto: MMC RTV SLO
Požar ni ogrozil vasi oz. hiš. (Fotografija je simbolična.) Foto: MMC RTV SLO

Po besedah poveljnika lokalnih gasilcev Ivana Kovačevića so goreli nasadi oljk, grmičevje in borov gozd, stanovanjske hiše pa niso bile ogrožene. Po poročanju hrt.hr je zgorelo 50 hektarjev rastlinja. Po skoraj sedmih urah gašenja so gasilci sporočili, da je požar pod nadzorom.

Na terenu je bilo 13 gasilskih ekip s področja Trogirja s 27 gasilskimi vozili.

Poveljnik trogirskega požarnega območja Marin Buble je popoldne dejal, da se razmere izboljšujejo, in pričakuje, da bo požar kmalu pod nadzorom. Kot je pojasnil, je gorelo na nedostopnem območju.

Na hrvaškem otoku Čiovo izbruhnil obsežen požar

V Rusiji več kot 300 požarov

V Rusiji trenutno divja več kot 316 gozdnih požarov, pri njihovem gašenju pa sodeluje več kot 7000 ljudi. Požari so trenutno najbolj prizadeli sibirsko regijo Jakutija, kjer gori na slabih 440.000 hektarjih površine. Okoljevarstvena organizacija Greenpeace je razmere že označila za zelo resne.

Gozdni požar na območju Čeljabinska na Uralu je zahteval smrtno žrtev, 18 ljudi je bilo poškodovanih. Pred tem se je požar na območju Čeljabinska razširil na več vasi in uničil več deset hiš. Na varno so morali odpeljati 180 vaščanov, poroča nemška tiskovna agencija DPA. Zvečer je uspelo gasilcem požar na 20 hektarjih spraviti pod nadzor.

Požar na območju Čeljabinska se je razširil na več vasi in uničil več deset hiš. Foto: Reuters
Požar na območju Čeljabinska se je razširil na več vasi in uničil več deset hiš. Foto: Reuters

Vročinski val v Grčiji

Več požarov je izbruhnilo tudi v Grčiji, eden od večjih požarov divja na otoku Evija. Gasilcem vse do popoldneva ni uspelo, da bi ognjene zublje spravili pod nadzor. Na otoku Evija je začelo goreti okoli opoldneva v gozdu v bližini kraja Nea Styra na jugu otoka. Zaradi močnega vetra so se ognjeni zublji hitro razširili. Požar poskuša pogasiti več deset gasilcev ob pomoči petih letal za gašenje požara in 23 gasilskih vozil. Gori tudi na grški celini, med drugim v bližini kraja Varnavas severovzhodno od prestolnice Atene ter v bližini pristaniškega mesta Volos.

Grčija je že dva tedna v primežu vročinskega vala. Temperature ozračja se gibljejo od 35 do 40 stopinj Celzija. Grška civilna zaščita je za nedeljo za osrednjo Grčijo ter otok Kreta razglasila veliko požarno ogroženost.