Po celodnevnem gašenju gasilci pogasili požar pri Socerbu

Na požarišču pod Socerbom je bilo danes okoli 150 gasilcev s 45 vozili. Požar so gasili še trije helikopterji Slovenske vojske, letalo pilatus, dva policijska helikopterja, dva italijanska helikopterja in dva kanaderja, so sporočili iz Uprave RS-a za zaščito in reševanje.

Vodja operative na Gasilski brigadi Koper Jan Brodar optimistično pričakuje noč. "Še naprej pa bomo izdatno zalivali meje požara, da se nam ne bi kje ponovil," je poudaril. Dodal je, da se še pojavljajo manjša žarišča, ki pa jih uspešno nadzorujejo. Upa, da bo tako ostalo tudi naprej.

Burja je popoldne nekoliko popustila, a se ni povsem umirila. "Še tako majhno žarišče pa se lahko ob pomoči burje v zelo kratkem času razvije v resen požar," je posvaril.

Po podatkih uprave za zaščito in reševanje je bila za potrebe sanitetne podpore na požarišče poslana tudi sanitetna postaja vojske z nujnim reševalnim vozilom.

Brodar je opozoril tudi, da so gasilci na tako težavnem terenu, kot je pod Socerbom, izpostavljeni veliki nevarnosti poškodb, vlečenje cevi pa je zelo težko in naporno. Ponoči bo sedanjo ekipo zamenjalo približno 120 gasilcev iz notranjske regije.

Požar so danes gasili na dveh ločenih lokacijah - prva je bila na območju pod Socerbom na površini okoli 100 hektarov in druga na območju pod Tinjanom na površini okoli 10 hektarov, piše v dnevnem biltenu centra za obveščanje.

Kriminalisti policijske uprave Koper pa medtem preverjajo okoliščine in informacije, ali so štirje požari, ki so v torek zgodaj popoldne izbruhnili na območju Krasa, posledica kaznivega dejanja. V torek je namreč zagorelo ob povezovalni cesti Senožeče-Čebulovica ob avtocesti, ob regionalni cesti Divača-Senožeče, ob lokalni cesti Sežana-Vrhovlje, pri kamnolomu in ob lokalni cesti Sežana-Vrhovlje, pred naseljem v Vrhovlje.

Zakaj je izbruhnil požar?

Aktiviran državni načrt zaščite in reševanja ob velikem požaru

Po prvih grobih ocenah je požar pod Socerbom zajel 100 hektarjev površine. Težko dostopno območje na meji med Slovenijo in Italijo je sicer poraščeno predvsem s sredozemskim grmičevjem.

Poveljnik Civilne zaščite Republike Slovenije Srečko Šestan je zaradi požara v občini Koper v torek ob 17. uri aktiviral državni načrt zaščite in reševanja ob velikem požaru v naravnem okolju, so sporočili z Uprave za zaščito in reševanje. Po poročanju Televizije Slovenija ob vse pogostejših požarih vlada razmišlja o nakupu dveh letal znamke Air Tractor, ki bi lahko bili dobavljivi že prihodnje leto. Pred odločitvijo vlade mora o tem svoje mnenje podati stroka.

Sorodna novica Na Pivškem zaskrbljeni zaradi vojaških vaj ob hudi požarni ogroženosti

Pozivi k izjemno odgovorni rabi vode v slovenski Istri

Kot je za Radio Slovenija poročala novinarka Tjaša Škamperle, vodo za gašenje gasilci zajemajo iz hidrantnega sistema, nekaj cistern so dostavili tudi prevozniki, ki jih sicer vozijo v vodarno v Cepke. "Je pa še vedno položaj tak, da je prav, da z vodo varčujemo, ker je je premalo. In voda, ki se vozi s cisternami, je zelo draga," je v torkovi izjavi za medije dejal koprski župan Aleš Bržan.

Pri gašenju že drugi dan sodelujejo tudi helikopterji. Foto: Televizija Slovenija/Edi Mavsar
Pri gašenju že drugi dan sodelujejo tudi helikopterji. Foto: Televizija Slovenija/Edi Mavsar

Ob tem je poudaril, da oskrba s pitno vodo še ni ogrožena. Pojasnil je, da je Uprava za zaščito in reševanje res preusmerila nekaj gasilskih cistern iz vodarne Rižanskega vodovoda na požarišče, vendar sta Slovenska vojska in Civilna zaščita kmalu zagotovili dodatne tovornjake. Tudi zaradi gasilske intervencije v slovenski Istri sicer velja poziv k izjemno varčni uporabi vode.

Gasilci se čim bolj izogibajo črpanju iz hidrantnega omrežja Rižanskega vodovoda in se poskušajo priključiti na Kraški vodovod, je povedal Jan Brodar. Ponoči se je sicer za kratek čas zmanjšal pritok vode s Krasa v Istro. Počila je več kot 80 let stara litoželezna cev, vendar so delavci hitro vzpostavili obvod, je povedal vodja sektorja za oskrbo s pitno vodo Darij Križman. Iz Kraškega vodovoda tako tudi danes priteka skoraj tretjina vse vode v Rižanskem vodovodu.

V torek so sicer v vodarno Rižanskega vodovoda pripeljali največ vode s Planinskega polja do zdaj, čeprav so nekaj vojaških cistern za kratek čas preusmerili na požarišče pod Socerbom, je povedal državni sekretar na obrambnem ministrstvu Rudi Medved. Pojasnil je, da so hkrati močno povečali količino, ki jo z večjimi tovornjaki prevažajo zasebniki. Na ministrstvu so potrebe pravočasno predvideli in prevozne zmogljivosti povečali, že preden so preusmerili vojaške cisterne, je zatrdil.

Požar pri Socerbu in Radovljici
Požar na območju Radovljice. Foto: BoBo
Požar na območju Radovljice. Foto: BoBo

Požar ob železniški progi na območju Radovljice

Danes okrog 14. ure je zagorelo tudi na treh mestih ob železniški progi na območju Radovljice.

Kot sporočajo s kranjske policijske uprave, so požare pozno popoldne pogasili. Gorelo je na treh območjih ob železniški progi zaradi okvare zavor na tovornem vlaku. Gasilo je okoli 107 gasilcev iz 13 gasilskih enot ter helikopter Slovenske vojske iz zraka. Gasilci so še na kraju in pregledujejo območje zaradi potencialnih žarišč. Tuja krivda je izključena.