Strelišče Bač. Foto: Radio Koper
Strelišče Bač. Foto: Radio Koper

Ob opozorilih o veliki požarni ogroženosti, pomanjkanju vode in pihanju burje je še zlasti na kraškem območju neprimerno, da Slovenska vojska, kot se je to dopoldne dogajalo na poligonu Bač, izvaja vaje in izziva požar, je prepričan Jože Smrdel iz Civilne iniciative za Pivško dolino brez streljanja.

"Če se ta požar razširi, je v neposredni bližini borov in smrekov gozd. Vse je presušeno, kot je videti in kot je ob tem času. Če se to vžge, požara ne bomo uspeli ustaviti do Mašuna ali ne vem do kje," je dejal.

Vsake vojaške vaje, tudi današnja, upoštevajo vse ukrepe, zapisane v protokolu, tudi protipožarne, pa zagotavlja državni sekretar na ministrstvu za obrambo Rudi Medved: "Protokol je še posebej zelo strog pri vojaških vajah, zato po tej plati ni nobenih problemov. V takšnih razmerah lahko požar v naravi izbruhne kjerkoli."

Medved je ob tem prepričan, da današnja vaja nikakor ni posebej ogrožala narave oziroma prebivalcev območja, kjer je potekala. A domačinov ta odgovor gotovo ne bo zadovoljil.