Foto: BoBo
Foto: BoBo

Poveljnik Civilne zaščite Srečko Šestan je za Radio Slovenija dejal, da je zvečer nastalo še nekaj žarišč, a da situacija ni tako kritična. "Pred eno uro je bila situacija že boljša, ampak upajmo, da bo noč naredila svoje."

"Za nami je težek dan, požara še nismo uspeli lokalizirati," je za Odmeve dejal Franci Petek, poveljnik Gasilske zveze Slovenije. Ena od vasi je po njegovih besedah ogrožena, a je prepričan, da jo bodo gasilci uspešno ubranili. "Požar še zelo gori, a je v večjem delu tudi omejen."

Sorodna novica TV-reportaža s Krasa: Strah, pogum, požrtvovalnost in odločenost, da ogenj premagajo

Kot je napovedal Šestan, se bodo jutri zračne sile z ognjem začele bojevati že ob šestih zjutraj, ko bodo imeli na razpolago 11 helikopterjev in tovorno letalo pilatus, pridružil se jim bo tudi hrvaški helikopter, ob sedmi uri pa bo gasiti začel tudi hrvaški kanader, je Šestan načrt predstavil za Odmeve. "Imeli bomo ogromno silo, jo bomo lahko razporedili na dve ali celo tri požarišča."

"Upam, da nam bo uspelo zjutraj ... Zjutraj je pravi čas, potem vemo, da se okoli 11. ure obrne veter in potem je treba vse skupaj loviti," pa je za Radio še dejal Šestan in dodal: "Upam, da ne bomo jutri imeli take smole kot danes, da bi nam veter povzročal toliko težav."

Evakuiranih 10 vasi

Štab civilne zaščite za severno Primorsko je zaradi širjenja požara najprej odredil evakuacijo iz Opatjega sela, Nove vasi in Hudega Loga, nato iz Vrtoč, malo pred 18. uro pa še iz šestih krajev v občini Renče - Vogrsko: Merljaki, Martinuči, Žigoni, Vinišče, Mohorini in Oševljek. Po navedbah regijskega štaba civilne zaščite za prebivalce Renč in ostalih bližnjih krajev in zaselkov velja stanje pripravljenosti.

Najnovejše informacije o požaru na Krasu

Zbirna točka za evakuirane iz Opatjega sela, Nove vasi in Hudega Loga je Športni center Šempeter. Zbirni center za prebivalce Vrtoč je dvorana v Bukovici. "Ljudje naj mirno zapustijo domačije in vzamejo s seboj najnujnejše," so zapisali v štabu civilne zaščite in dodali: "Gasilci se trudijo na vso moč, imajo tudi pomoč iz zraka, a je ognjena stihija neusmiljena."

Šestan je potek evakuacije spremljal v Bukovici. "Tam se je nekako dihati še dalo, zunaj naselja pa vidljivosti sploh ni bilo. Hribov kot da ni. Trstelja sploh nismo videli. Ljudje so bili dobre volje, se vidi, da so bili na to pripravljeni," je še povedal za TV Slovenija.

Oblak dima se je iz goriškega Krasa popoldne in zvečer razširil proti severovzhodu. Prebivalci so dim opazili na Gorenjskem in v osrednji Sloveniji, so sporočili iz Agencije za okolje (Arso). Fotografija je nastala v kraju Svetje (občina Medvode). Foto: BoBo
Oblak dima se je iz goriškega Krasa popoldne in zvečer razširil proti severovzhodu. Prebivalci so dim opazili na Gorenjskem in v osrednji Sloveniji, so sporočili iz Agencije za okolje (Arso). Fotografija je nastala v kraju Svetje (občina Medvode). Foto: BoBo

Omilili napoved evakuacije za Renče in bližnjo okolico

Za prebivalce samih Renč in ostalih bližnjih krajev in zaselkov, za katere so najprej sicer napovedali evakuacijo, pa so pristojni sporočili, da za zdaj še ni potrebe, da bi zapuščali domove. Prebivalci naj bodo kljub temu v stanju pripravljenosti: "Pozorno naj spremljajo medije in navodila služb za zaščito in reševanje. Razmere se spreminjajo izredno hitro in previdnost, sploh ko gre za večja naselja, seveda ni odveč."

Kako je potekala evakuacija, je za Radio Slovenija razložil župan občine Renče - Vogrsko, Tarik Žigon: "Na terenu je civilna zaščita, ki hodi okrog, vračajo se sekači, skušamo evakuirati, kar se da organizirano. S tem, da se umikamo gasilcem, da imajo proste poti in jim omogočamo, da gredo na same kraje obvarovat hiše."

Na pomoč je priletel tudi kanader. Foto: BoBo/Borut Živulović
Na pomoč je priletel tudi kanader. Foto: BoBo/Borut Živulović

Ervin Čurlič s CZ-ja severna Primorska je dejal, da je situacija res dramatična. "Težko bo zdaj tak požar krotiti, v zraku so helikopterji in kanader, na tleh je skoraj 1000 gasilcev, toda razmere so neopisljive. Vse je skoncentrirano na boj za zaščito ljudi in njihovega imetja," je še dodal Čurlič. Za Odmeve je ocenil, da bi dokončno pogasitev požara lahko prinesel samo dež, ki bi padal več dni zapored.

Boj za obvarovanje domov

Popoldne se je veter obrnil iz burje v jugo. Ogenj se je zato bliskovito širil in potrebni so bili skrajni napori, da so gasilske enote, ki prihajajo iz celotne Slovenije, na terenu obvladale samo požarišče.

Požar na Krasu iz vesolja. Foto: Sentinel Hub
Požar na Krasu iz vesolja. Foto: Sentinel Hub

S požari na več lokacijah na Krasu se je tako borilo okoli 1000 gasilcev. Imeli so tudi izdatno pomoč iz zraka, in sicer 11 helikopterjev, tudi iz Slovaške, Avstrije, Srbije in Madžarske, ter letala pilatus. Pozno popoldne je začel gasiti tudi hrvaški kanader.

Čurlič je popoldne dejal, da je razsežnost požara "neverjetna". Gasilci so skušali požar vsaj nekoliko omejiti. "Toda požarišča se pojavljajo na različnih koncih, oddaljena so tudi nekaj kilometrov in težko je vse spremljati in braniti. Predvsem se moramo zavedati, da je na celotnem področju še vedno ogromno neeksplodiranih ubojnih sredstev. Občasno poka kot na fronti." Gre za eno največjih težav, a je treba v prvi vrsti paziti na varnost gasilcev, je še opozoril Čurlič.

Sorodna novica Prostovoljni gasilci bodo za pomoč pri gašenju na Krasu prejeli 63 evrov oz. 94,5 evra

Požarišče obiskali Golob, Šarec in Bobnar

Predsednik vlade Robert Golob pa je ob obisku regijskega štaba civilne zaščite v Kostanjevici na Krasu napovedal finančno nadomestilo za prostovoljne gasilce, ki sodelujejo v akciji gašenja požara. To ne bo obdavčeno, vladaje nato sklep o nadomestilu tudi sprejela. Po njegovih besedah gre sicer za simbolično gesto, a meni, da je treba "tudi takšno simboliko narediti".

Ocenil je še, da nam narava ne prizanaša, do dežja pa da "zna biti napeto vsak dan". Tako bo v prihodnjih dneh po Golobovih besedah najverjetneje treba vložiti še dodatne napore v to, da bodo določene odseke v naprej pripravili in se tako do določene mere zaščitili.

Kot je še dodal, se je že v preteklih dneh pokazalo, da je najbolj učinkovito gašenje iz zraka. "S sosednjimi državami se bomo poskušali koordinirati, da bi imeli jutri zjutraj, še preden bo klic na pomoč zares nujen, podporo iz zraka tu na terenu," je dejal Golob.

Robert Golob na Krasu. Foto: BoBo/Borut Živulović
Robert Golob na Krasu. Foto: BoBo/Borut Živulović

Na Krasu je bil tudi minister za obrambo Marjan Šarec. "Bili smo na več požariščih. Nevarnost obstaja tudi zaradi neeksplodiranih ubojnih sredstev," je dejal Šarec. Danes je delec ubojnega sredstva, ki je eksplodiral zaradi toplote, priletel proti gasilcem, ki so bili v bližini, vendar na srečo ni prišlo do nesreče.

"Problem je v tem, da zaradi neeksplodiranih ubojnih sredstev gasilske enote ne morejo prodirati v notranjost požara, pač pa lahko samo branijo robove požara. Zato se gašenje intenzivno vrši tudi iz zraka." Kot je še dodal, je v zraku že kar precejšna gneča, zato pomembno delo opravljajo tudi kontrolorji letenja Slovenske vojske, da ne pride do morebitne nesreče.

"Ogenj se res bliskovito širi in potrebni so skrajni napori, da enote na terenu obvladujejo samo požarišče," je povedal minister. Gasilske enote so bile razdeljene ob celotni črti požara, prihajajo pa iz celotne Slovenije.

Kras obiskala Bobnar in Golob

Bobnar v četrtek podpisala sklep za nakup še enega policijskega helikopterja

Notranja ministrica Tatjana Bobnar, ki je skupaj z v. d. generalnega direktorja policije Boštjanom Lindavom obiskala požarišče in v Kostanjevici na Krasu vsem, ki se borijo s požarom, izrekla "moralno podporo, občudovanje in tudi vso ostalo podporo".

Zatrdila je, da bo vlada bo storila vse, kar je v njeni moči, da podprejo tako gasilce kot civilno zaščito, policiste, pripadnike Slovenske vojske, reševalce in vse ostale, ki bijejo bitko z ognjem.

Kot je dejala, je zadovoljna je, da pri gašenju pomaga tudi helikopter slovenske policije in dodala, da je v četrtek podpisala sklep o investicijski dokumentaciji za nakup novega helikopterja za pomoč pri gašenju, nujno medicinsko pomoč in reševanje v gorah.

V zvezi z ugibanji, ali bi lahko šlo pri tokratnih požarih za nameren požig, je ministrica odgovorila, da policija preveri vsako informacijo in poziva vse, ki karkoli opazijo ali imajo informacije, to sporočijo policistom.

Sorodna novica Pristojni priskočili na pomoč pri reševanju živali, veliko škode bo tudi na kmetijskih zemljiščih

V soboto na požarnem območju spet veter

Veter, ki je na območju napovedan do konca popoldneva, naj bi se proti večeru popolnoma umiril. Kot je dejal vremenoslovec Brane Gregorčič, bo noč brez vetra. "Jutri čez dan, predvsem popoldan, bo spet zapihal jugozahodni veter, jutranji burin bo zelo šibak. Popoldan bo podobno kot danes nekaj jugozahodnega vetra, ki se bo zvečer spet umiril. Nato bo sredi noči na nedeljo zapihala šibka burja, ki bo vztrajala še vso nedeljo in v noči na ponedeljek," Po njegovih besedah bo dosegala hitrosti do 40 kilometrov na uro. Sicer pa še naprej velja opozorilo zaradi velike toplotne obremenitve.

Dežurni vremenoslovec Blaž Šter je dopoldne dejal, da padavin za zdaj na tem območju še ni na vidiku, čeprav se vsaj za torek morda kaže upanje, da bi lahko območje prečkala nekoliko bolj izrazita fronta. Pojavljale naj bi se tudi nevihte, a je pri tem, opozarja Šter, vselej tudi tveganje, da poletne nevihte prinesejo malo padavin in predvsem strele, ki lahko povzročijo nove požare. "Verjetno za to, da bi požar v celoti pogasili, teh padavin ne bo dovolj, glede na to, da gasilci že nekaj dni zalivajo območje, pa jim še vedno ni uspelo ustaviti ognja," je dejal Šter.

Ogenj za seboj pušča grozljive prizore

Na delu tudi sekači

Za obrambo pred požari je bilo danes na delu tudi več kot 130 sekačev, ki so poskušali ustvariti preseke, da se ogenj ne bi širil. Pogorelo je že več kot 2000 hektarov. Obnova uničenega gozda bo po pričakovanjih strokovnjakov zahtevna, poleg pogozdovanja bodo določene predele prepustili tudi naravni obnovi. Gozdovi na tem območju bodo za povrnitev v prejšnje oz. primerljivo stanje potrebovali več desetletij, morda celo stoletje, so zapisali na Zavodu za gozdove Slovenije.

Dim se je razširil nad osrednjo Slovenijo

Oblak dima se je iz goriškega Krasa popoldne in zvečer razširil proti severovzhodu. Prebivalci so dim opazili na Gorenjskem in v osrednji Sloveniji, so sporočili iz Agencije RS za okolje (Arso).

Zbiranje sredstev za gasilce

Gasilska zveza Slovenije (GZS) zbira denarna sredstva za gašenje in uničeno opremo v požaru na Krasu.

Vsi, ki želijo pomagati, lahko pošljejo SMS-sporočilo z besedo GASILEC5 na telefonsko številko 1919 in tako darujejo pet evrov, ali pa poljuben znesek nakažejo na transakcijski račun GZS-ja.

TRR: SI56 0400 1004 6481 225
Sklic: SI00 24516
Koda namena: požar Kras julij 2022

Sredstva bodo namenjena zgolj za potrebe gašenja in za zagotovitev nesorazmerno visokih stroškov uničene opreme pri gašenju požarov na Krasu, so sporočili z GSZ-ja.

Kako pomagajo reševalci?
Pogovor z županom občine Miren – Kostanjevica: Gori okoli in okoli občine