Samo v zadnjem dnevu je na Pokljuki zapadlo dobrih 30 centimetrov snega in organizatorji so imeli zelo veliko dela, da so pripravili prizorišče. Foto: Televizija Slovenija
Samo v zadnjem dnevu je na Pokljuki zapadlo dobrih 30 centimetrov snega in organizatorji so imeli zelo veliko dela, da so pripravili prizorišče. Foto: Televizija Slovenija

Medtem pa je v delu Gorenjske snežilo že čez dan, predvsem na Pokljuki, kjer se je začelo biatlonsko svetovno prvenstvo in imajo že tako ogromno snega, tam se je snežna odeja še odebelila.

Zaradi novega snega razmere v visokogorju zahtevajo previdnost. Nevarnost snežnih plazov je nad okoli 1800 metri nadmorske višine velika, četrte stopnje, nižje in drugje pa znatna, tretje stopnje. Predvsem pod 1500 metri nadmorske višine je snežna odeja mokra in marsikje premočena do tal, zlasti na strmih pobočjih in grapah so se danes še prožili plazovi mokrega snega in zdrsni plazovi.

Zaradi visokega plimovanja morja in močnega južnega vetra pa so na Obali sprožili sireno javnega alarmiranja. Naraščale so reke v večjem delu države, pretoki večine rek so veliki. Ljubljanica se je v običajnem obsegu razlivala na Ljubljanskem barju, morje pa se je razlivalo po nižjih delih obale.

V četrtek bo večina rek že upadala, zmerno pa bodo naraščale kraške reke, ob katerih bodo še mogoča razlivanja. Ojezerjene površine kraških polj se bodo še nekoliko povečale. V jutranjih urah bo povišana tudi gladina morja. V petek bodo reke povsod po državi upadale, vodnatost večine rek bo še velika, še opozarjajo na Arsu.

Dosegla nas bo polarna zračna masa

V četrtek se bo sicer začel izrazit vremenski preobrat. Dosegla nas bo polarna, ob koncu tedna pa celo arktična zračna masa, je agencija za okolje zapisala na Facebooku.

Po nižinah bo jutranja temperatura okoli -10 stopinj Celzija, bistveno hladneje pa bo v mraziščih s snežno odejo. Najhladnejša zračna masa nas bo dosegla v soboto, ko bo okoli 16 stopinj pod lediščem, potem pa se bo postopno otoplilo. Po nižinah bo nastal temperaturni obrat.