Najhladneje je bilo tam, kjer je snežna odeja, drugod je bilo od minus pet do nič stopinj Celzija. Foto: Pixabay
Najhladneje je bilo tam, kjer je snežna odeja, drugod je bilo od minus pet do nič stopinj Celzija. Foto: Pixabay

Preteklo noč se je v večjem delu Slovenije delno razjasnilo in tako so temperature večinoma padle pod ničlo. Najhladneje je bilo danes zjutraj v Zgornjesavski dolini. V Ratečah so ob 7. uri izmeril -9,9 stopinje Celzija, na Kredarici je bilo -15,5 stopinje.

Vreme ob 7h

Še hladnejša bodo jutra v prihodnjih treh dneh, ko bo v notranjosti Slovenije večinoma od minus dve do minus sedem stopinj, v mraziščih, kjer je snežna odeja, pa bo lahko tudi pod minus deset stopinj Celzija. Tudi ob morju bodo temperature v naslednjih dneh lahko padle malo pod ledišče, je povedal dežurni prognostik na Agenciji RS za okolje Brane Gregorčič.

Danes popoldne lahko pričakujemo nove padavine. Kot poroča neurje.si, je nad Genovskim zalivom nastal nov, še tretji ciklon v zadnjih dneh, ki bo danes potoval proti vzhodu, južno od naših krajev in vplival na vreme pri nas. Popoldan bo ponovno marsikje snežilo, pogosteje v južni Sloveniji, kjer lahko zapade od 5 do 20 cm novega snega, drugod bo snega le za vzorec ali pa še to ne. Sneg bo danes suh in lahek.

Mrzel zrak še priteka

Torek bo sončen dan, a v višinah bo zrak mrzel, tako da bo v gorah skupaj s severozahodnim vetrom precej hladno. K nam bo namreč od severa pritekal mrzel zrak, temperature pa bodo prihodnje dni dokaj primerne za januarski čas, je dejal Gregorčič.

Po njegovih besedah je prodorov polarne zračne mase k nam v zadnjih desetletjih manj, kot jih je bilo v preteklem stoletju, je pa res, da smo jih letos občasno deležni in tudi ta verjetno ni zadnji.

Sorodna novica Cesta do Loga pod Mangartom znova prevozna; intervencijska pot tudi do Trente

V gorah manj nevarnosti za plazove

Se je pa s to ohladitvijo v slovenskih gorah nekoliko zmanjšala nevarnost proženja snežnih plazov, in sicer s 4. na 3. stopnjo, potem ko je odjuga konec preteklega tedna sprožila plazenje tistega snega, ki se je prej nabiral več kot mesec dni. Zdaj je snežna odeja pomrznila, zato se je nevarnost za spoznanje zmanjšala, je dejal Gregorčič. Je pa v visokogorju v zadnjih dveh dneh zapadlo tudi nekaj novega snega.

Zato so v visokogorju razmere še vedno zelo zahtevne. Veliko je napihanega snega, ki se lahko sproži že ob majhni obremenitvi snežne odeje. Zlasti na strmejših pobočjih, v grapah je krajevno pričakovati tudi spontano plazenje. Zaradi debele snežne odeje se bodo predvsem na strmejših pobočjih pojavljale dodatne napoke in lahko tudi posamezni zdrsni plazovi.

Pod 1500 metri se je snežna odeja zaradi ohladitve bolje stabilizirala, vseeno pa na izpostavljenih mestih lahko pride do plazenja mokrega snega, ki še ni čisto pomrznil.

V gorah se pred koncem tedna snežna odeja ne bo spreminjala, ob koncu tedna pa kaže na novo vremensko motnjo, ki bi lahko prinesla morebiti tudi kakšno snežinko v nižinah.

Snežna odeja se bo zaradi hladnega vremena le počasi posedala in slabo preobražala. Na izpostavljenih mestih bo severozahodnik prenašal nov sneg in na južnih straneh grebenov in sedel delal nove zamete.