Referendum o zakonu o vodah bo 11. julija. Foto: Pixabay
Referendum o zakonu o vodah bo 11. julija. Foto: Pixabay

Do torka so se morali organizatorji referendumske kampanje za referendum o noveli zakona o vodah prijaviti pri DVK-ju. Do istega dne so morali tudi odpreti poseben transakcijski račun za referendumsko kampanjo.

Med organizatorji referendumske kampanje je več parlamentarnih strank, in sicer koalicijske SDS, NSi in SMC ter opozicijske SD, Levica, LMŠ in SAB. V tej vlogi se jim pridružuje tudi vrsta zunajparlamentarnih strank, in sicer Stranka mladih – Zeleni Slovenije, Piratska stranka Slovenije, Stranka zelenih dejanj in Zeleni Slovenije.

Referendumsko kampanjo bodo vodile tudi številne nevladne organizacije – predstavništvo Greenpeace CEE v Sloveniji prek društva Prihodnost, Društvo za preučevanje rib Slovenije, Smetumet, Umanotera, Focus, Eko krog, društvo Morigenos, društvo za varstvo Alp Cipra, Ekologi brez meja, Društvo za opazovanje in proučevanje ptic Slovenije, Zelena akademija Slovenije, zavod Raziskovalni inštitut 8. marec, društvo Mladi zeleni Slovenije, društvo Humanitas ter zavod Red Tree Heritage.

Na seznamu so še Inštitut za druga vprašanja Danes je nov Dan, zavod Center za družbeno raziskovanje ter Center za pravno varstvo človekovih pravic PIC. Med posamezniki pa so se kot organizatorji kampanje prijavili Miha Stegel iz civilne iniciative Danes, Barbara Čenčur Curk in Tomaž Ogrin.

Reka Soča. Foto: BoBo
Reka Soča. Foto: BoBo

Glasovanje bo 11. julija

Referendum o noveli zakona o vodah bo 11. julija. Zahtevo za referendum so vložile nevladne organizacije, združene v gibanju Za pitno vodo. Gibanje je prepričano, da bo novela zakona o vodah pospešila gradnjo na vodnih in priobalnih zemljiščih ter s tem ogrozila stanje voda in povečala poplavno ogroženost. Vladna stran trdi, da novela z oženjem nabora objektov, ki jih je mogoče graditi na omenjenih zemljiščih, vode še dodatno varuje. Novela naj bi prinesla tudi dodatna sredstva za redno vzdrževanje vodotokov iz sklada za vode.

Referendumsko vprašanje se bo glasilo: Ali ste za to, da se uveljavi Zakon o spremembah in dopolnitvah Zakona o vodah (ZV-1G), ki ga je sprejel Državni zbor na seji dne 30. marca 2021?
Na referendumu bo glas lahko oddalo 1.700.032 volilnih upravičencev, pri čemer jih ima 1.598.203 stalno prebivališče v Sloveniji, preostalo so izseljenci, je sporočilo ministrstvo za notranje zadeve. Novela bo na referendumu zavrnjena, če se bo za to izrekla večina udeležencev referenduma, pri čemer pa mora ta večina hkrati predstavljati tudi najmanj 20 odstotkov vseh volilnih upravičencev. Glede na seznam volilnih upravičencev to pomeni okoli 340.000 volivcev.