Foto: Reuters
Foto: Reuters

"Gre za ponavljajoče se poskuse spodkopavanja dela predsedstva COP 28," je ocenil.

Kot je sredi težkih pogajanj o prihodnosti fosilnih goriv pred novinarji zagotovil Al Džaber, ki je tudi vodja državne naftne družbe Združenih arabskih emiratov Adnoc, je vse, za kar si je prizadevalo aktualno predsedstvo konference, osredotočeno na znanstvene dokaze. "Tu smo, ker zelo verjamemo in spoštujemo znanost," je pojasnil in dodal, da je vedno znova poudarjal, da je postopno zmanjševanje in opuščanje fosilnih goriv neizogibno.

Ob tem je opozoril, da je treba svetovne emisije toplogrednih plinov do leta 2030 zmanjšati za 43 odstotkov, kar je tudi del prizadevanj za dosego cilja omejitve globalnega segrevanja na 1,5 stopinje Celzija glede na predindustrijsko raven.

Al Džaber se je tako odzval na poročanje britanskega časopisa Guardian, ta je v nedeljo objavil videoposnetek, ki prikazuje, kako se je novembra na videokonferenci s predstavniki ZN-a prepirljivo pogovarjal z nekdanjo irsko predsednico Mary Robinson.

"Postopno zmanjševanje in opuščanje fosilnih goriv je po mojem mnenju neizogibno in nujno, vendar moramo biti pri tem realistični," je dejal Al Džaber v posnetku, hkrati pa med drugim opozoril, da trajnostni družbenogospodarski razvoj brez uporabe fosilnih goriv za zdaj ni mogoč, saj da bi se svet brez fosilnih goriv vrnil v kameno dobo.

Pogajanja so se zapletla

Opredelitev postopne opustitve fosilnih goriv je sicer ena od glavnih bitk pogajalcev na konferenci COP 28 v Dubaju. Združeni narodi so v petek objavili tudi prvi osnutek, ki bi bil lahko podlaga sklepnemu dokumentu konference. Kot poročajo agencije, ta med drugim vključuje več možnosti obravnave vloge fosilnih goriv v prihodnosti.

Med njimi so tako zaveze o postopnem zmanjšanju kot tudi opustitvi uporabe fosilnih goriv in potrojitvi zmogljivosti obnovljivih virov energije do leta 2030.

Kot poroča AFP, pa so se pogajanja glede tega za zaprtimi vrati zapletla, saj si vse strani prizadevajo za svoje prioritete. Med današnjimi povzetki prvih nekaj dni pogovorov, objavljenimi na spletni strani COP 28, pa je med drugim poudarjeno, da je 22 voditeljev držav razpravljalo o postopnem zmanjševanju fosilnih goriv, brez omembe postopnega opuščanja.

K temu so sicer v petkovih in sobotnih govorih pozvali številni voditelji držav in vlad ter tudi generalni sekretar ZN-a Antonio Guterres.