Pri Rodiku je bilo odloženo 215 ton komunalnega blata. Foto: TV Slovenija
Pri Rodiku je bilo odloženo 215 ton komunalnega blata. Foto: TV Slovenija

Potem ko so prebivalci Rodika prijavili policiji črno odlagališče, so voznika tovornjaka policisti zasačili med samim dejanjem. Inšpektorji so 12. 10. 2020 odredili, da je treba blato do 1. 12. 2020 odstraniti, a se je to zgodilo šele 14. 1. 2020. "Denar ne smrdi in denar ni umazan, v tem je čar takih dejanj. Oni so zavestno tvegali, da morda ne bodo odkriti," pravi Tomaž Ogrin iz okoljevarstvene organizacije Alpe Adria Green.

Dejanje bi morali obravnavati tudi tožilci

Proti podjetju ML Surovine, sicer uradnemu zbiralcu odpadkov iz ljubljanskega Zaloga, inšpekcijski postopek še poteka, zagrožena kazen za pravno osebo je od 10.000 do 30.000 evrov. Ogrin meni, da bi morali inšpektorji ta prekršek prijaviti tožilstvu, da bi bil postopek sprožen tudi po kazenskem zakoniku. Sicer pa, nadaljuje, "za ML Surovine to ni prvo dejanje take vrste, v Zalogu so tudi nezakonito navozili pepel iz ljubljanske toplarne in ga kar pustili na prostem, da ga je raznašalo naokoli".

ML Surovine so uradni zbiralec blata iz ljubljanskega Zaloga. Foto: TV Slovenija
ML Surovine so uradni zbiralec blata iz ljubljanskega Zaloga. Foto: TV Slovenija

Iz podjetja ML Surovine so nam najprej zatrdili, da imajo z lastnikom zemljišča sklenjeno pogodbo, a ko smo jih zaprosili, naj nam jo pokažejo, so nam odgovorili: "Do zaključka inšpekcijskega postopka vam odgovorov na vprašanja in komentarjev s tem v zvezi ne moremo podati. Pristojnim službam smo predali vse ustrezne dokumente." Govorili smo tudi z lastnico zemljišča, ki nam je povedala, da nikakor ni bila udeležena pri tem dejanju in da je sama prijavila črno odlagališče pristojnim.

Vsak otrok ve, da se odpadkov na odlaga kamor koli

Proti podjetju Transport TTN, uradnemu prevozniku, ki je samo dejanje izvedlo, pa so inšpektorji postopek že zaključili. Izdali so mu le opomin.

Odgovor inšpektorata za okolje

"V primeru prevoznika je šlo za kršitev določbe prvega odstavka 48. člena Uredbe o odpadkih, ki med drugim določa, da mora prevoznik odpadkov zagotoviti, da so odpadki dostavljeni prevzemniku v skladu s podatki iz evidenčnega lista. Dejstvo je, da se evidenčni list kreira naknadno, v skladu z Uredbo o odpadkih v roku 15 dni po oddaji, zato prevoznik v času izvedbe prevoza še ni bil seznanjen s samim evidenčnim listom, pač pa je le izvedel storitev prevoza v skladu z navodili naročnika, kot je bilo ugotovljeno v inšpekcijskem postopku. Glede na dejanski prekršek je kršitelju izrečen ustrezen ukrep."

"To milo kaznovanje nas negativno preseneča," odgovarja Sebastijan Zupanc z Zbornice komunalnega gospodarstva, "država kršilcem omogoča ali pa nakazuje, da se splača kršiti predpise". Inšpekcija daje potuho takim dejanjem, zatrjuje Ogrin in dodaja, da "že vsak otrok pri nas ve, da ne smeš odlagati kjer koli in tudi ne česar koli".

Odvoz ene tone blata sicer komunalna podjetja stane 200 evrov, kar pomeni, kot so izračunali na zbornici, da se je podjetje želelo izogniti plačilu 43.000 evrov.

"Za 43.000 evrov protipravne koristi zgolj opomin je smešno. Seveda se postavlja vprašanje, koliko tega blata je odloženega še na drugih lokacijah, kjer država kršilcev ni našla."

Z ministrstva za okolje so nam odgovorili, da odločitev inšpektorjev ne smejo komentirati. Blato, ki so ga odpeljali nazaj, zdaj skladiščijo v Zalogu, na dvorišču podjetja ML Surovine. In tudi glede tega poteka nov inšpekcijski postopek, saj stoji v treh nepokritih zabojnikih, pravijo inšpektorji.