Delovanje verige avstrijskih hidroelektrarn je vplivalo na močno povečan pretok Drave, je pokazala opravljena hidrološka analiza. Foto: Matej Korošec
Delovanje verige avstrijskih hidroelektrarn je vplivalo na močno povečan pretok Drave, je pokazala opravljena hidrološka analiza. Foto: Matej Korošec

"Ocena najvišjega pretoka 5. novembra 2012 je bila 2.670 kubičnih metrov na sekundo, pričakovani naravni pretok brez delovanja verige hidroelektrarn pa je na tem prerezu ocenjen na 1.980 kubičnih metrov na sekundo," so izsledke analize pojasnili na ministrstvu za kmetijstvo in okolje.

To pomeni, da je razlika, po oceni med 650 in 750 kubičnimi metri na sekundo, nastala kot posledica obratovanja avstrijske verige hidroelektrarn.

Sicer pa na ministrstvu ocenjujejo, da je strokovna razprava v zaključni fazi in upošteva izsledke hidrološke analize, meddržavna komisija pa bo izvedensko poročilo o analizi lanskih poplav na Dravi obravnavala predvidoma prihodnji mesec.

Postopki proti Verbundu
Na ministrstvu so seznanjeni tudi s postopki, ki jih proti avstrijski družbi Verbund vodijo avstrijski in slovenski državljani.

Kot zagotavljajo, vlada na podlagi podrobnejših analiz pozorno spremlja in preučuje ravnanje avstrijskih in slovenskih ustanov v zvezi z lanskimi poplavami ob reki Dravi, na podlagi tega pa se bo odločala za izvedbo ukrepov za zmanjšanje tovrstnih tveganj na najmanjšo mogočo mero, tudi za povračilo škode.

Čakanje na evropsko denarno pomoč
Evropski parlament je septembra sicer odobril tudi 14 milijonov evrov pomoči Sloveniji iz evropskega solidarnostnega sklada za soočanje s posledicami lanskih poplav.

Kot so nedavno sporočili iz Bruslja, so sami opravili vse postopkovne korake, zdaj pa čakajo na slovenski načrt porabe denarja. Kdaj bo denar izplačan, je po njihovem mnenju odvisno od tega, kdaj bodo prejeli slovenski načrt - izplačilo je predvidoma pričakovati to jesen.