Labod. Foto: Reuters
Labod. Foto: Reuters

Kot so sporočili z uprave za varno hrano, jih je Nacionalni veterinarski inštitut obvestil o pozitivnih rezultatih preiskav na visoko patogeno aviarno influenco H5N1, zato rejce perutnine in ptic v ujetništvu opozarjajo na previdnost.

Kot so opomnili, v večini evropskih držav narašča število primerov HPAI, tako pri perutnini kot tudi pri divjih pticah. Bolezen so potrdile tudi vse sosednje države, zato je ključnega pomena, da rejci dosledno izvajajo biovarnostne ukrepe, so zapisali.

Za zmanjšanje tveganja za prenos virusa s prostoživečih ptic na perutnino ostajajo v veljavi priporočila za celotno Slovenijo, zelo pomembno pa je tudi zgodnje odkrivanje bolezni. Z izvajanjem ukrepov za zgodnje odkrivanje in hitro potrditev bolezni se lahko omeji širjenje bolezni in posledično zmanjšajo škode, ki jih pojav bolezni povzroči, opozarjajo na Upravi za varno hrano, veterinarstvo in varstvo rastlin

Rejce v upravi poziva, da takoj obvestijo svojega veterinarja, če opazijo katerega od znakov, kot so zmanjšana poraba krme in vode za več kot 20 odstotkov, padec nesnosti za več kot pet odstotkov, ki traja že več kot dva dni, povišan dnevni pogin za več kot trikrat od pričakovanega in če se pojavijo klinični znaki.

Ker se bolezen lahko prenaša tudi prek kontaminirane obutve in prek živali, ki pridejo v stik s poginjenimi pticami ali njihovimi izločki, prosijo sprehajalce, da se izogibajo vodnim površinam, na katerih so vodne ptice in jih ne krmijo. Če opazijo poginjene vodne ptice, pa pokličejo številko 112, še svetujejo na upravi.