Pred slabima dvema tednoma se je v predoru pri Hrastovljah iztiril tovorni vlak, ki je prevažal kerozin. Foto: BoBo
Pred slabima dvema tednoma se je v predoru pri Hrastovljah iztiril tovorni vlak, ki je prevažal kerozin. Foto: BoBo

Direkcija za vode in koncesionar VGP Drava Ptuj izvajata vse potrebne ukrepe za preprečitev onesnaženje izvira Rižane s kerozinom. Tako so pri izviru Rižane in pri ribogojnici že nastavili plavajoče vodne pregrade, ki bi preprečile morebitno razlivanje kerozina po vodotoku. Prav tako sta nastavljeni dve vpojni pregradi za vpijanje kerozina.

Ob napovedanem dežju so v pripravljenosti operativne ekipe, ki bi ob morebitnem onesnaženju takoj ukrepale, prav tako so v nenehnem stiku s službo za varovanje morja, so še sporočili z direkcije za vodo. Dnevno tudi izvajajo nadzor vode v Rižani in vodnjakih v Hrastovljah, na lokacijo stare vodarne na Rižanskem vodovodu pa so že pripeljali opremo za odstranjevanje naftnih derivatov.

Voda v Istri še vedno neoporečna, a nevarnosti ni konec

V podtalje se je izlilo 9000 litrov kerozina
"Zaznan je bil nekoliko povišan vodostaj Rižane in vode v vodnjakih, ni pa bilo zaznano onesnaženje na nobeni lokaciji monitoringa vode (vodnjaki, podtalnica, izvir Rižane). Rižanski vodovod je pripravljen, da ob zaznanju onesnaženja takoj zapre dotok vode v vodovodni sistem in prebivalcem dobavlja vodo iz drugih virov,"
so o razmerah po dežju konec tedna v sporočilu zapisali v Agenciji RS za okolje (Arso).

Kraj nesreče se je za nedeljo napovedanim nevihtam sicer izognil, sobotno deževje pa po besedah pristojnih organov ni vplivalo na premik kerozina. Foto: BoBo
Kraj nesreče se je za nedeljo napovedanim nevihtam sicer izognil, sobotno deževje pa po besedah pristojnih organov ni vplivalo na premik kerozina. Foto: BoBo

Na kraju nesreče ob dežju ni bilo zaznanega dodatnega pronicanja vode v tla. Po zbranih podatkih o količini izlitega kerozina, o vsebnosti mineralnih olj v odvzetih vzorcih onesnaženega materiala iz predora ter ob upoštevanju izgub ob ravnanju s kerozinom zdaj predvidevajo, da se je v podtalje izlilo 9000 litrov kerozina.

Kot pravijo na Arsu, odstranitev ujetega kerozina v podzemlju na kemičen ali biološki način ni priporočljiva. "Do zdaj takega ukrepa še nihče ni izvedel na kraškem svetu. Tak ukrep bi lahko še dodatno ogrozili vire pitne vode," so navedli.

Dodali so, da bo Geološki zavod pripravil načrt za novo vrtnino na lokaciji, kjer je ob poznavanju kraškega podzemlja najverjetneje pričakovati vpliv onesnaženja. Poleg zaznave morebitnega onesnaženja bo omogočala izčrpavanje onesnažene snovi. Rižanski vodovod namerava ob črpališču zgraditi bazen, v katerem bo lahko lovil morebitno onesnaženo vodo in jo dodatno prečistil, so še sporočili.

"Najslabše bi bilo, da kerozin ostane v zemlji"
Vršilka dolžnosti generalnega direktorja agencije za okolje Lilijana Kozlovič je ob tem povedala, da so za Hrastovlje že postavili tudi merilno mesto, posebej pa pripravljajo tudi meteorološko in hidrološko napoved.

Za danes so po njenih besedah napovedane tudi georadarske meritve, da bi izvedeli, ali je kerozin tudi v globini. To bo po njenih besedah pomembno tudi za nadaljnje ukrepe. "Najslabše bi bilo, če bi kerozin trajno ostal v zemlji," je povedala.

Krajani ostajajo zaskrbljeni
Po iztirjenju tovornega vlaka in izlitju 10 tisoč litrov kerozina pred slabima dvema tednoma v predoru pri Hrastovljah so za danes popoldne v slovenski Istri napovedane prve obilnejše padavine. Slovenske železnice so ta teden sicer tla predora zaščitile z membrano, a krajane skrbi, da bi ob dežju kerozin pronical do njihovega edinega vodnega vira v Rižani.

Pristojne službe so po nesreči izkopale 200 kubičnih metrov zemljine. Agencija za okolje je že objavila rezultate analiz vzorcev izkopane zemljine, ki kažejo, da je največ kerozina v vzorcih pri vhodu B v predor. Na podlagi rezultatov bodo lahko natančno ocenili količino izlitega kerozina, so sporočili z agencije.

Kerozin tudi po padavinah ni onesnažil podtalnice