Foto: PGD Šentilj
Foto: PGD Šentilj

Tla se na območju Šentilja še premikajo, občasni nalivi pa stanje še poslabšujejo, saj se sprožajo novi plazovi. "Skoraj vsak dan imamo dež, tako da se plazovi, ki so nastali prej, poglabljajo ali pa nastajajo novi. Zemljina se še vedno ni umirila in žal se srečujemo z dodatnimi novimi težavami, ki jih imamo že tako ali tako dovolj," je povedal župan Šentilja Štefan Žvab. "Ampak trenutno ne moremo nič proti naravi," je dodal.

Pojasnil je, da poskušajo sanirati najbolj nujne zadeve. Predvsem želijo omogočiti petim družinam dostop do njihovih domov, saj jim je ta zaradi poškodovanih cest še vedno onemogočen.

Štiri družine zaradi ogroženosti njihovih hiš še vedno bivajo v bivalnih zabojnikih. "Ena družina je že preseljena, ta teden bomo v stanovanje preselili še eno družino. Dve družini sta sami našli zatočišče, saj so jima občani ponudili del svoje hiše. Dve družini pa se nočeta izseliti iz svojih domov, zato smo jim v bližini postavili bivalnik, da v njem prespijo, čez dan pa so lahko v svojih hišah," je pojasnil župan.

Občina trenutno popisuje škodo. "O končni oceni je še prehitro govoriti, zadnja ocena, ki smo jo imeli, pa se giblje okoli 7,6 milijona evrov. Trenutno vnašamo podatke v sistem, da vidimo, kakšna bo ocena. Ampak glede na to, kar se trenutno še dogaja, se nam škoda iz dneva v dan povečuje," je še povedal Žvab.

Kljub varnostnim ukrepom se zemlja marsikje še vedno poseda

Eden od plazov v občini Šentilj, ki se je sprožil pod domačijo v Zgornjem Dobrenju, se je začel prožiti že pred dvema tednoma, od takrat pa ves čas napreduje in je zdaj dolg že okrog 200 metrov, je za Radio Slovenija povedala poveljnica civilne zaščite občine Šentilj Valentina Ošlovnik. "Zdaj se še cel hrib poseda. Hiša je sicer še nekaj oddaljena, ampak stanovalce vseeno skrbi," je opisala trenutno stanje.

Na vzhodu šentiljske občine, v zaselku Šomat, pa sta zakonca Karolina in Jože sredi maja pod družinsko hišo opazila zemeljsko razpoko, zaradi katere se je nagnil nadstrešek s čebelnjakom. Od takrat ne spita več mirno, pravita.

Kot pravi Valentina Ošlovnik iz šentiljske civilne zaščite, so hišo zaščitili po najboljših moče. "Naredili smo še dodatna odvodnjavanja, ampak ne vemo, kam se to izpira, zakaj se tako poseda – zemlja okoli hiše je mehka, kot da hodiš po gobi," je dejala.

Tudi drugje so povsod, kjer je bilo mogoče, namestili protipoplavne vreče in pokrili plazove, kjer je bilo to mogoče, a težav to ni rešilo v celoti. "Tudi če smo vrh plaza zaščitili, se poseda, in to ne malo. Kar kaže na to, kako zelo je bila zemlja namočena, vsak dodaten naliv pa pomeni dodatno grožnjo za povečanje plazov," je opozorila Ošlovnik.