Vizjak, ki ga zakonodaja zavezuje k predstavljanju tako argumentov za kot proti, je znova zatrdil, da se z novelo zožujejo gradnje na priobalnem pasu, saj na teh območjih ne bo več mogoče graditi objektov v zasebni rabi. Izpostavil je varovalke, ki bodo po njegovem mnenju preprečile, da bi se z gradnjami na priobalnih in vodnih zemljiščih poslabševalo stanje voda. Kot bistven cilj novele zakona pa je izpostavil povečevanje sredstev za vzdrževanje vodotokov, zaradi česar so na vladi s sprejemanjem zakona tudi pohiteli.

Soočenje pred referendumom o Zakonu o vodah

Od organizatorjev referendumske kampanje sta stališča za med drugim predstavila poslanca SDS-a Bojan Podkrajšek in NSi-ja Andrej Černigoj. O gradnjah na priobalnih zemljiščih bo od zdaj odločala stroka in stroki v SDS-u zaupajo, je dejal Podkrajšek. Poudaril je tudi, da bo za vzdrževanje vodotokov zagotovljenih 25 milijonov evrov. V SDS-u spoštujejo zbiralce podpisov za podporo referendumu in vse, ki bodo oddali svoj glas. Je pa dejstvo, da je referendum uperjen proti vladi in je politično obarvan, je prepričan.

Černigoj je zatrdil, da je postopek sprejemanja zakonodaje potekal po vseh ustreznih postopkih ob popolnem spoštovanju poslovnika. Novela omejuje posege v priobalne pasove, omejuje gradnjo zasebnih in potencialno nevarnih objektov, je poudaril. Hkrati zakon ne omejuje dostopa do rek, jezer in morja, je zatrdil. Sedanji zakon ni dober, statusa quo ne želimo, ampak želimo ureditev izboljšati, je dodal.

Proti zakonu se je medtem izrekla večina organizatorjev referendumske kampanje. Zakon rahlja zaščito obale in voda, je bil prepričan Jernej Pavlič iz SAB-a. Brane Golubovič iz LMŠ-ja in Matej T. Vatovec iz Levice sta poudarila, da argument o zagotavljanju sredstev za vzdrževanje vodotokov iz sklada za vode ne drži, saj so to rešitev poslanci že potrdili v novem interventnem zakonu. Neva Grašič iz SD-ja je dejala, da ljudje jemljejo prihodnost v svoje roke.

Foto: BoBo
Foto: BoBo

Varovalke ne delujejo, v Anhovem je zatajila ista varovalka, na katero se nanaša spremenjeni zakon, je poudaril Miha Stegel iz civilne iniciative Danes. Novela odločanje prenaša z najvišje instance, vlade, na enega od organov ministrstva za okolje in s tem stran od oči javnosti, kar je idealno za korupcijo in pritiske, je dejala Sara Kosirnik iz Greenpeacea. Bistveno težje je zvijati roko vladi kot uradnikom, se je strinjal tudi Uroš Macerl iz Eko kroga.

Številni organizatorji kampanje so opozarjali tudi na neustrezen postopek sprejemanja novele. Da je bila novela sprejeta na nedemokratičen način, med drugim zato, ker so bile določene rešitve vanj vnesene po javni obravnavi, je dejal Marko Maver iz Stranke zelenih dejanj. Aljoša Petek iz Pravnoinformacijskega centra nevladnih organizacij je dejal, da je šlo za "iznakažen, nedemokratičen in nezakonit postopek" sprejemanja zakona.

Soočenje sta vodili Sabrina Mulec in Alenka Terlep.