DVK bo poročilo o izidu glasovanja na referendumu 11. julija, na katerem je večina glasovala proti noveli, potrjeval predvidoma 7. septembra. Foto: BoBo
DVK bo poročilo o izidu glasovanja na referendumu 11. julija, na katerem je večina glasovala proti noveli, potrjeval predvidoma 7. septembra. Foto: BoBo
Sorodna novica Zorko: Volivci izglasovali ljudsko nezaupnico. Haček: To je poraz vlade.

Skupaj je glasovalo 111 volivcev, prav toliko je bilo tudi oddanih glasovnic, ki so bile vse veljavne. Proti noveli sta se izrekla 102 volivca, za novelo pa jih je glasovalo devet. Kadar je glasovnic manj kot deset namreč diplomatsko-konzularna predstavništva in tudi volilne komisije volilnih enot niso pristojne ugotavljati izida glasovanja, kar pozneje stori volilni odbor Državne volilne komisije (DVK).

Sorodna novica Zorčič: Izid referenduma nezaupnica vladi; Krivec: Izid ne bo vplival na delo vlade

Na referendumu o noveli zakona o vodah je glede na izid glasovanja po pošti iz tujine in na konzularnih predstavništvih, ki ga je zdaj ugotovil volilni odbor DVK-ja in izid glasovanja, ki so ga ugotovili volilni odbori DKP-ja z več kot desetimi glasovnicami, sicer skupaj glasovalo 1126 volivcev. Proti noveli jih je bilo 1068, za pa 58, je objavil DVK.

Zgoraj navedeni izid glasovanja je že vključen v končni izid glasovanja (volišče DVK). DVK bo poročilo o izidu glasovanja na referendumu 11. julija, na katerem je velika večina glasovala proti noveli, potrjeval predvidoma 7. septembra.

Referendum je potekal na pobudo Gibanja za pitno vodo, ki je ocenilo, da bi novela zakona razširila možnost za gradnjo na priobalnih in vodnih zemljiščih ter s tem poslabšala stanje voda in poplavno varnost.