Člani DVK-ja so sklenili, da se bodo prihodnji teden odzvali na zaplete, ki so spremljali nedeljsko referendumsko odločanje o noveli zakona o vodah. Foto: BoBo
Člani DVK-ja so sklenili, da se bodo prihodnji teden odzvali na zaplete, ki so spremljali nedeljsko referendumsko odločanje o noveli zakona o vodah. Foto: BoBo

Državna volilna komisija (DVK) je imela na mizi štiri ugovore zoper delo volilnih odborov na referendumu. V dveh primerih sta volivca opozorila, da je bila na dan referenduma v volilnem imeniku ob njunih imenih zaznamba, da sta že predčasno glasovala. Oba trdita, da tega nista storila, a jima volilni odbor ni dovolil glasovati. S tem je bilo po njunem mnenju poseženo v njuno ustavno zagotovljeno volilno pravico.

Podoben je bil tudi ugovor volivca, ki v nedeljo ni mogel glasovati na svojem volišču, saj je bilo v volilnem imeniku označeno, da se je prijavil za glasovanje zunaj kraja stalnega prebivališča (na t. i. volišču omnia).

Sorodna novica DVK na nekaterih voliščih ugotovil odstopanja, zato preverja izide

Člani DVK-ja so ugovore zavrnili, saj so, kot je pojasnil predsednik DVK-ja Peter Golob, volilni odbori postopali v skladu z zakonom. Poleg tega DVK ne more ugotavljati morebitnih posegov v volilno pravico, saj je to v pristojnosti sodišč. So pa člani DVK-ja ob tem priznali, da so ob 18.000 članih volilnih organov človeške napake mogoče. Direktor službe DVK-ja Dušan Vučko je ob tem pojasnil, da se je na enem izmed volišč v Ljubljani predčasno glasovanje začelo šele ob 7.30, saj člani odbora, vsi starejši od 70 let, "niso vedeli, kaj početi".

Golob je ob tem opozoril, da se številni člani volilnih organov ne udeležujejo t. i. inštruktaž, zato bi bilo po njegovih besedah morda smiselno vztrajati, da se te izvajajo temeljiteje.

DVK: S spletnim portalom e-uprave nimamo ničesar

Četrti ugovor pa se je nanašal na težave pri prijavi za glasovanje na volišču omnia prek e-uprave. Kot je pojasnil Vučko, so se te težave pojavile v času izpada spletnega portala e-uprave. Izpad je sicer trajal 30 minut, a na zadnji dan možnosti prijave za glasovanje na voliščih omnia in na domu. Volivci pa vloge praviloma oddajajo zadnji dan, je dodal.

Sorodna novica Predčasno glasovanje: Direktor DVK-ja ob zapletih in gneči poziva k potrpežljivosti

Predsednik DVK-ja pa je pojasnil, da komisija s spletnim portalom e-uprave nima ničesar, pač pa je v domeni ministrstva za javno upravo. Ta ugovor so sicer člani DVK-ja zavrgli iz procesnih razlogov, saj ga je vložila volivka v imenu drugega volivca, pri čemer ni imela njegovega pooblastila niti ni bilo jasno razmerje med njima.

Člani DVK-ja so načeli tudi temo številnih kritik, ki jih je bila ob referendumu deležna komisija. Po besedah Goloba jih velika večina "ne gre na njen rovaš". A se mora DVK na te kritike odzvati, zato je predlagal, da sestavijo dokument in se na novinarski konferenci prihodnji teden opredelijo do teh kritik in pojasnijo svoje razloge. Hkrati nameravajo prevzeti tudi odgovornost za morebitne napake, ki so jih morda storili sami. Člani DVK-ja so se s takšnim predlogom strinjali.

Izidi glasovanja po pošti bodo objavljeni v četrtek

Vučko pa je na seji še pojasnil, da volilne komisije volilnih enot še ugotavljajo izide glasovanja po pošti iz Slovenije. Veliko okrajnih volilnih komisij je moralo namreč glasovnice predati volilnim komisijam volilnih enot, saj je bilo takšnih glasovnic manj kot deset. Ker bodo nekatere volilne komisije zasedale šele danes popoldne, bodo izidi glasovanja po pošti iz Slovenije objavljeni v četrtek, najpozneje do 9. ure, je še pojasnil Vučko.

Volilci opozarjajo na nepravilnosti