Tudi v SAZU-ju opozarjajo na negativne posledice novele zakona o vodah. Foto: Radio Slovenija
Tudi v SAZU-ju opozarjajo na negativne posledice novele zakona o vodah. Foto: Radio Slovenija

Novela zakona o vodah pušča tudi pravne nedoslednosti in znižuje raven odločanja o posegih v vodna in priobalna zemljišča, še menijo na Slovenski akademiji znanosti in umetnosti (SAZU).

Kot je v današnji izjavi za javnost zapisal predsednik sveta za varovanje okolja pri SAZU-ju Andrej Kranjc, svet podpira mnenja in izjave strokovnih združenj in društev, ki delujejo na področju voda in noveli nasprotujejo.

Sorodna novica Plut: "Treba je storiti vse za večje varovanje vodnih virov"

"V Sloveniji se dobro zavedamo izjemnega pomena vode in vodnega bogastva, s katerim upravljamo. Smo ena od dveh držav v EU-ju, ki je z zapisom v ustavo institucionalizirala pravico do pitne vode," je poudaril.

Vsak poseg v vodna telesa in njihova mejna območja po njegovih besedah potencialno ogroža vodni ekosistem, vključno s stanjem voda, zato bi morali biti taki posegi na zakonski ravni še posebej skrbno urejeni.

Zahtevo za referendum o noveli zakona o vodah, ki bo 11. julija, so vložile nevladne organizacije, združene v gibanju Za pitno vodo. Novela bo na referendumu zavrnjena, če se bo za to izrekla večina udeležencev referenduma, pri čemer pa mora ta večina hkrati predstavljati tudi najmanj 20 odstotkov vseh volilnih upravičencev. Glede na seznam volilnih upravičencev to pomeni okoli 340.000 volivcev.