Sveže utrgani zemeljski plaz ogroža hišo. Foto: MMC RTV SLO
Sveže utrgani zemeljski plaz ogroža hišo. Foto: MMC RTV SLO

Ob obilnem deževju bodo poplavljale nekatere reke na območju Dolenjskega krasa in Grosuplja. Poplavijo lahko tudi Gradaščica, Ljubljanica in nekateri njeni južni pritoki na Ljubljanskem barju ter Vipava. Danes in v četrtek bo poplavljala tudi Krka, opozarjajo na Arsu.

Foto: Arso
Foto: Arso

Močnejše deževje je državo ponekod zajelo že v torek. Zaradi povečanih padavin so imeli težave v občinah Brda, Kobarid, Gorenja vas-Poljane, Majšperk, Poljčane, Maribor, Pivka, Ljubljana, Hoče-Slivnica, Slovenska Bistrica, Slovenske Konjice, Šmarje pri Jelšah, Podčetrtek, Zagorje ob Savi, Slovenj Gradec in Zavrč. Kot so sporočili iz centra za obveščanje, so zaradi obilnega deževja zabeležili 32 dogodkov, aktiviranih je bilo 193 gasilcev. Meteorna voda je zalivala kletne prostore poslovnih in stanovanjskih objektov, podrlo je nekaj dreves, sprožila sta se dva zemeljska plazova. V naselju Suhorje v občini Pivka pa je potrebno prekuhavanje pitne vode.

Vremenska napoved

Padavine se bodo čez dan nadaljevale. Najvišje dnevne temperature bodo od 10 do 16, na Primorskem do 18 stopinj Celzija. Izboljšanje vremena je pričakovati šele v četrtek, ko bo dež od zahoda postopno ponehal. V petek pa naj bi se začelo obdobje lepšega in toplejšega vremena.

Reka Reka pri Cerkvenikovem mlinu, kjer Arso izvaja meritve pretoka. Foto: Arso
Reka Reka pri Cerkvenikovem mlinu, kjer Arso izvaja meritve pretoka. Foto: Arso

Na Geološkem zavodu Slovenije opozarjajo, da je zaradi obilnih padavin povečana verjetnost pojavljanja zemeljskih plazov v južni in jugozahodni Sloveniji, plazovi pa so mogoči tudi drugje. Verjetnost plazov se bo povečevala sorazmerno s količino padavin, navajajo. Ob tem prebivalce predvsem tam, kjer so se v preteklosti že pojavljali zemeljski plazovi, opozarjajo, naj bodo še posebej pozorni na sveže razpoke v opornih zidovih, posedanje in zdrse zemljine ter tudi na znake zamakanja vode na zemljišču.

Do večera bo dež ponehal, obljubljajo na Arsu. Foto: Arso
Do večera bo dež ponehal, obljubljajo na Arsu. Foto: Arso
Na Kredarici je v zadnjih 12 urah zapadlo 65 centimetrov svežega snega. Foto: Arso
Na Kredarici je v zadnjih 12 urah zapadlo 65 centimetrov svežega snega. Foto: Arso

Letošnji maj najhladnejši po letu 1991

Letošnji maj je v vremenskem pogledu nekaj posebnega, saj je prekinil niz 13 zaporednih nadpovprečno toplih majev v preteklih letih. Povprečna majska temperatura bo najnižja po letu 1991, saj bo od dve do tri stopinje Celzija nižja od dolgoletnega povprečja, ugotavljajo na Arsu. Mesec izstopa tudi po izjemno majhnem številu sončnih ur, na nekaterih postajah bo celo rekordno siv. Skupno število sončnih ur bo večinoma med 110 in 140, kar je le polovica normalne vrednosti in toliko, kot je običajno za februar ali marec.

Kot ste verjetno že opazili, je bilo tudi padavin v maju več od povprečja, a smo imeli v nizu meritev še bistveno bolj namočene mesece maje. Sicer pa letošnji maj izstopa predvsem po številu dni s padavinami, ne pa toliko po sami količini padavin, razen ponekod na Primorskem, kjer je to eden najbolj namočenih majev v zadnjih sto letih, je še pojasnil klimatolog na Agenciji RS za okolje Gregor Vertačnik.

Padavine po Sloveniji povzročajo težave