Foto: MMC RTV SLO
Foto: MMC RTV SLO

V sredo okoli 18. ure je nad Portorožem in okolico nastala močnejša nevihtna celica. Na letališču Portorož so v dveh urah namerili 61 milimetrov padavin. V ponedeljek in sredo skupaj je padlo 200 milimetrov dežja, torej še enkrat več od dolgoletnega mesečnega povprečja za avgust, ki je 100 milimetrov.

Kot so danes sporočili iz centra za obveščanje, je zaradi močnih nalivov meteorna voda zalila več objektov, cest in dvorišč ter dodobra namočila zemljino, zaradi česar se je sprožilo 17 zemeljskih plazov. Regijski center za obveščanje Koper je do zdaj naštel 47 dogodkov.

Meteorna voda je med drugim zalila prostore otroškega vrtca Morje v Luciji. Ta leži blizu potoka Fazan, ki je prestopil bregove. Vrtec Morje v Luciji, ki je bil tudi poplavljen, so očistili in danes že deluje, je povedal ravnatelj Uroš Savec. Kot je za STA pojasnil Savec, je bilo okoli vrtca bistveno več vode, segala je do kolen, znotraj pa je bila visoka približno tri centimetre. Vse se je zgodilo zelo hitro, voda je pritekla pol ure po začetku naliva, pol ure zatem pa je začela odtekati.

"Na srečo so bile notri čistilke, ki so me obvestile, tako da sem poklical še druge delavce," je dejal ravnatelj. Na pomoč je prišlo tudi nekaj prostovoljcev, tako da so vodo sproti odstranjevali. Tudi javno podjetje Okolje Piran je delavce prednostno napotilo v vrtec. "Z dobro organizacijo nam je uspelo približno v dveh urah spraviti to vodo ven, vse razkužiti, prečistiti in nekako sanirati," je še pojasnil. Poklicali so tudi električarje, ki so preverili varnost napeljav. Ker je bilo vse v redu, so danes lahko normalno organizirali varstvo otrok, je sklenil Savec.

Poleg tega je zalilo tudi trgovino Lidl v Luciji ter garažno hišo v Portorožu. Črpanje vode iz garažne hiše še vedno poteka. Voda je povzročila kar nekaj nevšečnosti tudi v strunjanski dolini. Cesta Valeta–Strunjan je bila zaradi odstranjevanja zemeljskega plazu nekaj časa zaprta.
Voda je po podatkih centra za obveščanje nekaj objektov zalila tudi v občini Izola, kjer je prišlo tudi do zdrsov oziroma podorov zemljine.

Aktiviranih je bilo pet prostovoljnih gasilskih enot, Gasilska brigada Koper, delavci cestnega podjetja in Okolja Piran ter pripadniki civilne zaščite in Elektra Primorske. Gasilci so imeli največ dela s črpanjem meteorne vode iz objektov, nameščanjem protipoplavnih vreč in sanacijo zemeljskih plazov, so pojasnili.

Poplavile bi lahko tudi Krka, Ljubljanica in Kolpa

Na območjih kraškega zaledja Krke, Ljubljanice in Kolpe lahko pride tudi do razlivanj na običajnih območjih, napoveduje Agencija RS za okolje (Arso). Drugje po državi se bodo pretoki rek zmanjševali, so napovedali.

Vremenske razmere in napoved lahko preverite tukaj.

Arso ni izdal vremenskega opozorila, celotna Slovenija je obarvana zeleno. Zjutraj je dež ponehal tudi v vzhodnih krajih. Jasnilo se bo. Čez dan bo delno jasno s spremenljivo oblačnostjo, popoldne bo nastala kakšna kratkotrajna ploha. Najvišje dnevne temperature bodo od 20 do 25 stopinj Celzija.

Zvečer in ponoči bo v zahodni polovici Slovenije pretežno oblačno, na Primorskem bodo posamezne plohe, lahko tudi kakšna nevihta.

V petek bo delno jasno, v zahodni in deloma osrednji Sloveniji pa sprva oblačno. Zjutraj in deloma dopoldne bo po nekaterih nižinah megla. Popoldne bodo nastale posamezne plohe. Najnižje jutranje temperature bodo od 10 do 14, ob morju do 16, najvišje dnevne od 20 do 24, ob morju do 26 stopinj. V soboto in nedeljo bo sončno in toplo. Zjutraj in deloma dopoldne bo po nekaterih nižinah megla.

Neurje nad Portorožem in okolico