Foto: Armin Durgut/PIXSELL/BOBO
Foto: Armin Durgut/PIXSELL/BOBO

Kot je poročal bosansko-hercegovski portal N1, za zdaj odpadke, ki prihajajo iz več tamkajšnjih občin, odstranjujejo le delavci hidroelektrarne.

"Odpadki prihajajo iz treh držav in te problematike ne moremo rešiti sami. V prihodnosti želimo odstraniti odpadke in smo že ustanovili posebno enoto, ki odstranjuje smeti, kar nam povzroča dodatne stroške. Pred desetimi leti smo nabavili večnamensko vozilo, ki vleče ven smeti," je za N1 dejal Darko Frganja iz podjetja HE Višegrad.

Problematika plavajočih odpadkov, kot je dejal, pa sega že v sam začetek obratovanja hidroelektrarne konec 80. let prejšnjega stoletja.

Rešitev bi po besedah ​​Frganja lahko bila regionalna deponija, ki bi bila urejena po ekoloških standardih. Ker pa so za to potrebna velika sredstva, Višegrad brez sodelovanja ne more rešiti te težave. Druga mogoča rešitev je, da vsaka občina na rekah postavi verige.

"Najbolj problematično obdobje za plavajoče odpadke sta dež in tajanje snega, ogromne količine odpadkov pa ogrožajo celoten ekosistem," je še opozoril Frganja.

Odpadki sicer do Višegrada priplujejo po reki Lim iz Srbije in Drini iz Črne gore ter iz Foče in Goražda.

Težave tudi v drugih akumulacijskih jezerih

Podobne težave imajo tudi v Zvorniškem jezeru, blizu hidroelektrarne Mali Zvornik, kjer na meji med BiH-om in Srbijo poteka čiščenje reke Drine.

Kot je julija letos poročala srbska televizija RTS, je v Zvorniško jezero zaplul specializiran čoln za čiščenje odpadkov, ki naj bi iz Drine skušal odstraniti velike količine smeti. Čistilni čoln lahko, kot je navajal RTS, dnevno pobere od pet do 10 ton odpadkov, pa tudi drevesa v vodi.