Nadležnih komarjev več kot v preteklih letih
Katja Kalan, FAMIT Univerze na Primorskem. Foto: Televizija Slovenija
Katja Kalan, FAMIT Univerze na Primorskem. Foto: Televizija Slovenija

V urbanih središčih so največja žarišča komarjev – pokopališča. Četudi je lahko v vazi le malo ali skoraj nič vode, je to vseeno dovolj, da od tu poleti na tisoče novih komarjev.

"Izdali smo priporočila, letake, ki so jih obalne občine in tudi v Novi Gorici namestili na pokopališča, tako da smo ljudi podučili o pravilnem shranjevanju in skrbi za te vaze. Se pravi, da so ljudje poskrbeli za to, da nimajo stoječe vode v takšnih vazah več kot en teden," o boju s komarji razlaga Katja Kalan, asistentka na oddelku za biodiverziteto na Fakulteti za matematiko, naravoslovje in informacijske tehnologije (FAMNIT) Univerze na Primorskem.

Rekordno leto: v roku 24 ur ujeli več kot 1350 komarjev

Ozaveščanje je namreč del širše akcije zatiranja komarjev. Nanašanje sredstev na različne vodne gladine, kot so denimo parkovni vodnjaki, cvetlični lončki in pokopališke vaze, se je izkazalo za uspešno. Že drugo leto po vsej Sloveniji izvajajo monitoring, s pomočjo katerega spremljajo prisotnost ne le invazivnih vrst, pač pa tudi avtohtonih vrst komarjev. Letos so zaznali tudi rekord. "Pred kratkim smo na eni lokaciji v eni noči oz. v roku 24 ur ujeli več kot 1350 komarjev, kar je zelo veliko," je povedala Kalan.

Komarjev je letos bistveno več kot v prejšnjih letih, ugotavljajo strokovnjaki. Foto: Televizija Slovenija
Komarjev je letos bistveno več kot v prejšnjih letih, ugotavljajo strokovnjaki. Foto: Televizija Slovenija

In kako se najuspešneje ubraniti pred komarji? Načinov je več – od zaščitnih sredstev, komarnikov do obleke, ki naj bo svetla. Črna oblačila namreč privabljajo komarje. Pik komarja je sicer nadležen, alergijske reakcije pa so, kot meni stroka, mogoče le pri izredno občutljivih ljudeh.

In zakaj nekatere pikajo bolj kot druge? Po besedah Vladimirja Ivovića, predstojnika oddelka za biodiverziteto na FAMNIT-u, je ena od raziskav pokazala, da tiste, ki spijejo več piva, lahko potem ponoči piči več komarjev.

Vladimir Ivović, FAMNIT Univerze na Primorskem:
Vladimir Ivović, FAMNIT Univerze na Primorskem: "Ena od raziskav je pokazala, da tiste, ki spijejo več piva, lahko potem ponoči piči več komarjev." Foto: Televizija Slovenija

"Ene pa so pokazale, da odstotek amonijaka, mlečne kisline v krvi, tudi lahko vpliva na to, ali bo komar prej napadel eno osebo ali pa drugo osebo."

Za pike komarjev pa nismo dovzetni le ljudje. V Primorju je komar nevaren tudi za domače živali. Kot je pojasnil veterinar Leonard Baričevič, je lahko komar prenašalec srčne gliste. "Komar piči najprej okuženega psa, s pikom zdravega psa nato prenese srčno glisto, torej mikrofilarijo, ki se bo lahko pri zdravem psu, če nima zaščite, razvila v odraslo obliko, ki bo prinesla kup enih težav."

Zato je pomembno, da se prisotnost srčne gliste v telesu psa odkrije v zgodnji fazi. Da pa se to ne bi zgodilo, so na voljo različne zaščite, ki se živalim dodajo v obliki tablet ali ampul. Letošnja novost je zdravilo, ki se vnese injekcijsko s podaljšanim delovanjem.