Risa na operacijski mizi. Foto: ZOO Ljubljana
Risa na operacijski mizi. Foto: ZOO Ljubljana
Risa Zoja
Risa je bila pred pobegom zdrava. Kaj se je zgodilo z njenimi zobmi, še ugotavljajo. Foto: ZOO Ljubljana
Risa Zoja
Ujeli so jo v soboto in njeno šepanje opazili šele ob selitvi iz transportne kletke v karantensko, a je niso mogli takoj pregledati. Foto: ZOO Ljubljana

V dobrem mesecu na prostosti je risa shujšala za tri kilograme, pojavile pa so se tudi hude težave z zobmi, saj ji je ob ujetju manjkalo veliko zob (levo zgoraj celo vsi), imela je le en podočnik in hudo vneto korenino drugega zoba. Kaj je razlog za njeno nenadno izgubo zob, bodo pokazale preiskave, katerih izsledke v živalskem vrtu pričakujejo v od treh do štirih tednih, pri čemer oskrbniki poudarjajo, da gre lahko tudi za redke genske ali mehanske okvare.

A čeprav je poškodba zobovja resna, veliko večjo skrb pri njenih oskrbnikih vzbuja zlom stegnenice, ki se je zgodil, ko so jo uspavali. "Čeprav ima kost le osem milimetrov premera, smo imeli očitno veliko smolo in jo nesrečno zadeli s konico uspavalnega naboja. Grozno! In vendar ne najslabše. Če bi zadeli živec, bi bila lahko žival ob nogo," so zapisali v sporočilu za javnost. Težave z nogo so sicer opazili šele, ko so jo premestili v karantensko kletko, zaradi česar se je zlom zakompliciral, poleg tega pa so morali še počakati nekaj dni, preden so jo lahko operirali, da so se iz njenega telesa izločila uspavala.

Zahteven zlom, zahtevna operacija
V četrtek jo je nato ekipa strokovnjakov, ki so jo sestavljali veterinarja Marjan Kastelic in Pavel Kvapil ter veterinarski strokovnjak za ortopedijo Marko Novak, končno lahko operirala. "Zlom je bil zahteven, inficiran in kompleksen," je pojasnil Novak in dodal, da so bili zaradi vrste zloma in okužbe precej omejeni pri izbiri operativnega posega, upoštevati pa so morali še, da živali - ker je divjinska - ne bo mogoče previjati vsak dan. "Operacija je v tehničnem smislu lepo uspela, naša največja skrb zdaj pa je možnost zapleta zaradi infekcije, zaradi katere bomo v negotovosti še kakšnih deset dni. Okrevanje bo, če ne bo zapletov, trajalo vsaj tri mesece," je še pojasnil.

Po operaciji je bilo njeno življenje na nitki
Sama operacija je trajala dve uri in pol in risa jo je odlično prestala. Resen zaplet pa se je pojavil v fazi zbujanja, saj je risi padla telesna temperatura, ki je več ur niso mogli dvigniti na normalno. Marjan Kastelic je ob tem dejal: “Lahko rečem, da je od desetih zvečer pa do treh zjutraj risino življenje viselo na nitki. Naredili smo vse, kar smo lahko: več ur smo jo ogrevali, masirali, ji nudili vso možno podporno terapijo. Ko je prvič dvignila glavo in zapihala na nas, nam je šele malce odleglo. Vso noč smo ob njej prebedeli, ob osmih zjutraj pa je bilo že toliko bolje, da smo jo lahko preselili nazaj v živalski vrt. Povsem oddahnili si bomo lahko šele čez teden ali dva.”

Strokovna vodja Barbara Mihelič, ki je spremljala ves pripravljalni postopek in operacijo, pravi, da je risa dokazala, da je "prava borka". "Ko smo jo po 33 dneh ulovili, smo mislili, da je najhujše že za nami, a vsaj zame so bili zapleti po operaciji mnogo hujši," priznava in dodaja: "Če ne bo zapleta zaradi infekcije, bo risa najbrž že kmalu hodila. Zaradi stanja zobovja v naravi ne bi preživela, saj ne bi mogla dovolj uloviti in/ali prehraniti mladičev. Ker bo živela v živalskem vrtu, pa to ni tako pomembno. Zdaj se mi zdi neverjetno, da bi lahko sama uplenila srno."

Druge prihodnosti kot v ZOO-ju ni imela
"Prav težko mi je za kolege, ki so v teh dneh toliko naredili za naše živali, in še posebej za risinjo ZOO-ja, obenem pa imeli takšno smolo, da bi jo ob reševanju skoraj izgubili. To je zagotovo najdaljše in najzahtevnejše reševanje katere koli naše živali. Tolaži nas edino ugotovitev, da risinja druge prihodnosti, kot pri nas, dejansko ni imela," pa na reševanje rise gleda direktorica ljubljanskega živalskega vrta Zdenka Ban Fischinger.