Čeprav je ris večji od navadne mačke, so ju ljudje vseeno zamenjevali. Foto: ZOO Ljubljana
Čeprav je ris večji od navadne mačke, so ju ljudje vseeno zamenjevali. Foto: ZOO Ljubljana

"Med podrtimi debli in vejami ter strmimi grapami je njeno iskanje podobno iskanju šivanke v senu. Kljub vloženim naporom risinja vodi 30 : 0,5," so ob "obletnici" risinega pobega zapisali v ljubljanskem živalskem vrtu in sporočilu za javnost priložili simpatični dnevnik iskanja bistre živalce.

Celoten Dnevnik iskanja rise lahko preberete tukaj.

V dnevniku iskanja rise so tako med drugim spomnili na vse lažne alarme, ko so ljudje sledi risov zamenjali z navadnimi mačjimi, pa tudi pasjimi in celo zajčjimi. V več primerih so ljudje, ki so jih klicali, da so opazili pobegla risa, v resnici videli domače mačke. Vmes sta se divji mački "oglasili" (in zasloveli) na Twitterju, "glavni maček v mestu" pa s svojimi domislicami tudi zdaj, ko je znova "doma", spravlja svoje sledilce v smeh.

Računajo na pomoč sprehajalcev
Čeprav riso že ves mesec lovijo tako, da ji nastavljajo živolovke, jo iščejo s sledilnimi psi z GPS-ovratnicami in vestno preverjajo vse klice ljudi, ki menijo, da so žival opazili, pa ta še vedno ostaja v divjini. "Danes torej je 30 : 0,5 za risinjo," sporočajo iz ZOO-ja in dodajajo, da so najbolj veseli klicev občanov, ki jim pri iskanju pomagajo s svojimi opažanji. "Njihova pomoč je ta hip neprecenljiva, saj se jih na desetine vsakodnevno sprehaja po vsem območju in je veliko bolj verjetno, da nanjo naletijo, kot naša skromna, utrujena ekipa, ki dežura že ves mesec," še pravijo. Poudarjajo še, da ne bodo obupali. Riso bodo iskali, dokler je ne najdejo, zagotavljajo.

Risa ali risinja?
V živalskem vrtu so se sicer v sporočilu za javnost dotaknili izraza risa, ki jo slovenski pravopis predpisuje, ko govorimo o samici risa. "Biologi v ZOO Ljubljana nismo slavisti, vendar že 24 let uporabljamo za samico izraz risinja in ne risa, kar se nam lepše sliši in se nam zdi tudi bolj razumljivo. Slovenski jezik je živ in se spreminja," so opomnili.