Komunalno blato so storilci odložili na območje Pivole, od koder so ga delavci krškega podjetja Kostak začeli odstranjevati v ponedeljek. Foto: BoBo
Komunalno blato so storilci odložili na območje Pivole, od koder so ga delavci krškega podjetja Kostak začeli odstranjevati v ponedeljek. Foto: BoBo

Kot so sporočili s PU-ja Maribor, kriminalisti v povezavi z odlaganjem blata na območju občine Hoče - Slivnica izvajajo operativne dejavnosti na območju policijskih uprav Maribor, Celje in Ljubljana.

Na podlagi odredb sodišča izvajajo 18 hišnih preiskav zasebnih in poslovnih prostorov ter osebnih in tovornih vozil, so pojasnili na PU Maribor in dodali, da so nekatere že končane, nekatere pa še ne. Kriminalisti iščejo dokaze o storitvi kaznivega dejanja obremenjevanja in uničevanja okolja po 332. členu Kazenskega zakonika (KZ-1).

Sorodna novica Črno odlagališče komunalnega blata odkrili tudi sredi Šentjurja

"Predkazenski postopek poteka zoper več osumljencev, skupno je bilo pridržanih šest oseb, dvema osebama je bilo pridržanje že odpravljeno," so še navedli mariborski policisti.

Odpadno blato organizirano odvažali na odročne kraje?

Spletni Večer navaja, da naj bi po neuradnih informacijah pridržali štiri voznike tovornjakov ter direktorja dveh podjetij, ki naj bi bili odgovorni za prevoz odpadnega blata. Šlo naj bi za dobro organizirano dejavnost, ki je trajala dalj časa. S tovornjaki naj bi odpadno blato odvažali na odročne kraje, tako za več ton tega blata ni zabeleženo, kje je končalo.

Kot še dodaja časnik, naj bi šoferji za prevoz dobili sto evrov, v svoj zagovor pa naj bi bili navajali, da so mislili, da vozijo slabo zemljo in ne odpadnega blata. Pred tovornjaki naj bi bil sicer pred vsako vožnjo moški z Dravskega polja, ki naj bi se prepričal, da jih pri kriminalnem početju nihče ne opazuje, še piše Večer.

Kot smo poročali, so neznani storilci na območju Pivole v občini Hoče - Slivnica kar v potok nad tamkajšnjim botaničnim vrtom odložili večje količine odpadnega oziroma grezničnega blata, ki se je nato razlezlo po pobočju do potoka in pronicalo v vodno zajetje, zaradi česar so prebivalci petih bližnjih kmetij ostali brez vodnega vira. Na začetku tedna so površinski mulj začeli odstranjevati delavci krškega podjetja Kostak, a sanacija bo trajala vsaj mesec dni.

Županov poziv traktoristoma

Župan občine Hoče-Slivnica Marko Soršak pa je danes prek digitalnih družbenih omrežij pozval, naj se javita lastnika traktorjev, ki sta 18. maja pomagala tovornemu vozilu, ki je obtičalo v blatu. "Videno je bilo, da sta bila tam dva traktorja, od tega je en pomagal izvleči kamion s prikolico. Dogodek se je zgodil med 9. in 11. uro. Lokacija na 'spodnjem' odlagališču," je zapisal in dodal, da lahko ostaneta anonimna.