"Deroča Ljubljanica dolvodno od vodomerne postaje v Mostah. Že drugič v zadnjih 14 dneh, potem ko smo še v prvi polovici septembra beležili izjemne nizkovodne razmere," so zapisali na Arsu. Foto: Arso/Twitter

Od četrtka zvečer do danes zjutraj, je Arso v večini države nameril približno 50 litrov padavin. Najmanj padavin je bilo na skrajnem severovzhodu države in ob obali, približno 20 litrov. Največ pa so jih postaje znova namerile v Osilnici, in sicer več kot 150 litrov, na Krnu v zgornjem Posočju 185 litrov in na voglu več kot 220 litrov.

"September je bil tako izjemno namočen. Ponekod so postaje zbrale tudi po od trikrat do štirikrat več od povprečne količine padavin za prvi jesenski mesec. V Zadlogu in v Osilnici skoraj 800 litrov," so zapisali na FB-strani Arso vreme. Kot dodajajo, je po obdobju vremena s pogostimi padavinami pred nami otoplitev in večinoma suho vreme z jutranjo meglo.

Glede na vremensko napoved bo v nedeljo na jugozahodu po večini sončno, drugod pa zmerno do pretežno oblačno.

Razlivanje rek, zaradi razmočenega terena odneslo cesto

Obilne padavine so v petek ponekod po Sloveniji povzročale precej težav. Narasle so nekatere reke. Zaradi razmočenosti terena je odtrgalo cesto na Črnivec v občini Gornji Grad.

Po navedbah centra za obveščanje Uprave RS za zaščito in reševanje je bilo zaznanih skupno 36 dogodkov v 21 občinah, od tega kar 13 na območju Ljubljane. Gasilci so predvsem prečrpavali meteorno vodo iz poplavljenih prostorov stanovanjskih objektov, zdravstvenega doma, športnega objekta, gostinskih lokalov, industrijskega obrata in zaklonišča v večstanovanjski stavbi.

Meteorna voda je zalila tudi nekaj vozišč. Gasilci so pomagali občanom pri zaščiti objektov s protipoplavnimi vrečami in dostavo potopnih črpalk. Zaradi večjih pretokov na rekah so odstranjevali naplavine izpod mostov in odstranjevali drevesa, podrta zaradi razmočenega terena. Sprožilo se je pet zemeljskih plazov.

Dobršen del ceste na štajerski strani prelaza Črnivec je v petek zvečer spodjedel in odnesel obsežen zemeljski plaz, zato so regionalno cesto do Nove Štifte zaprli za ves promet. Zaradi odtrgane ceste so posredovale pristojne službe in Prostovoljno gasilsko društvo Nova Štifta.

V zaselku Brgod v občini Hrpelje - Kozina pa se je zvečer sprožil zemeljski plaz in poškodoval stanovanjsko hišo. Hiša ni primerna za nadaljnje bivanje. Gasilci PGD-ja Materija so opravili ogled plazu in zavarovali dostop. Človek, ki prebiva v hiši, je hišo zapustil in prenočil pri sorodnikih. Na kraju so bili tudi predstavniki civilne zaščite iz občine, ki bodo opravili nadaljnji ogled in poskrbeli za morebitno sanacijo.

Minister za obrambo Marjan Šarec je po močnem deževju, ki je že drugič v 14 dneh prizadelo Slovenija, obiskal Osilnico. Ob tem je poudaril, da tudi tokrat lahko računajo na pomoč Slovenske vojske, ki naj bi z bagri v ponedeljek začela odstranjevati posledice poplav in urejati ceste, da bodo znova prevozne.

Vode se počasi umirjajo

Po navedbah agencije za okolje je Ljubljanica na Ljubljanskem barju poplavljala na območjih pogostih poplav. Poplavljene površine se bodo počasi zmanjševale do ponedeljka, ko se bo Ljubljanica vrnila v svojo strugo.

Reka Kolpa se je vrnila v svojo strugo, Krka pa se še razliva na običajnih območjih. Zmerno narašča Soča v zgornjem toku, Vipava in Sava pa v srednjem toku. Vodnatost rek je večinoma velika, le v Pomurju, Podravju in slovenski Istri je srednja. Planinsko in Cerkniško polje sta delno ojezerjeni. Popoldne in v prihodnjih dneh se bo vodnatost rek po vsej državi zmanjševala.

Zaradi deževja zemeljski plazovi in poplave
Deževje: odtrgalo del ceste na Črnivec