Foto: Občina Idrija
Foto: Občina Idrija

Na območju Idrije in Cerknega so del noči in skozi ves dan največ težav povzročali hudourniški potoki, ki so zalivali ceste in nanašali material. Na Cerkljanskem plazovi ogrožajo šest hiš, neprevozna je cesta do Novakov. Ponoči in čez dan je bila poplavljena in zaprta državna cesta med Idrijo in Spodnjo Idrijo, občasno tudi naprej do Želina, je poročala TV Slovenija.

"Bolj ali manj so vse ceste zaprte. Trudimo se zagotavljati intervencijsko prevoznost, tako da imamo na terenu sedem bagrov, kopačev, ki nenehno odpirajo cesto, ampak jo spet zadaj zapre," je povedal poveljnik idrijske civilne zaščite Boštjan Brelih.

Hudo je bilo v dolini Kanomlje, kjer je hudourniška voda z nasutim materialom zaprla ceste in ogrozila več hiš. Tamkajšnja prebivalka Erika Bogataj je razkrila izkušnjo: "Zadaj mi je zasulo avtomobil, vodo mi je potrgalo, pri sosedu je vse zalilo, celo grapo je prineslo. Z obeh strani so bili eni novi hudourniki, ki jih prej nisem poznala. Ogromno je tega. Kar izpod garaže mi teče voda." Rozalija Bončina iz Gorenje Kanomlje pa je povedala: "Človek je čisto obupan, da ne ve več, kaj bi počel, kje bi kaj reševal, ali bi spodaj ali na vrhu ali ... K sreči so dobri sosedje, ki pridejo na pomoč."

Zemeljski plazovi na idrijsko-cerkljanskem

V lokalni civilni zaščiti občane prosijo, naj se od doma odpravijo le v nujnih primerih. "In če morate na pot, to naredite previdno, z upoštevanjem navodil intervencijskih ekip na terenu. Položaj se spreminja, pričakujejo se nadaljnje padavine, zato vas prosimo, da spremljate lokalne medije, prek katerih vas bomo poskusili redno obveščati," so pozvali.

Veliko cest do hribovskih vasi je zasutih, nekatere so še vedno zaprte ali pa poškodovane in le za silo prevozne. Janez Lapajne (Idrijske Krnice) je izjavil: "Vsi prepusti so bili zamašeni. Vsi mostovi. Noben most ni požiral. Potem smo začeli vleči vejevje in kamenje ven in jih počasi sprostili. Težava pa je, ker je voda drla po cesti in jo je spodkopalo. Potrebna bo kar velika sanacija, da bo cesta znova normalno prevozna."

V obeh občinah – Idriji in Cerknem – imajo tudi nekaj težav pri oskrbi s pitno vodo, zato občanom svetujejo, da jo pred uporabo preventivno prekuhavajo.

V Idriji so zaradi močnega deževja številni objekti pod vodo, tudi industrijski obrati.

Na Bovškem in Kobariškem ni bilo hujšega, so pa poplave prizadele Baško grapo

Za domačine v Baški grapi je bila pretekla noč huda, je poročala TV Slovenija. V Hudajužni za nami je narasla voda zalila nekaj hiš, v Koritnici so zaradi bojazni pred poplavo izselili dve hiši, dve družini. Cesta med Grahovim in Podbrdom je bila na več mestih zalita, prav tako je bila zalita cesta na Petrovo Brdo, tako da je Podbrdo bilo nekaj časa odrezano od sveta.

Darinka Gabrščik iz Hudajužne je predstavila položaj: "Zdaj je težava projekt ceste. Cesta ima en naklon, na drugi strani pa je odvodni kanal. Odvodni kanal zajema hudourniške vode. Kar je cestne vode, pride z Gornje Hudajužne dol in pri sosedu je jašek zabit. Z obeh strani je bil tukaj bazen. Voda je bila 15 centimetrov visoko. Na srečo imam pridne sosede, v nesreči spoznaš človeka."

Težavo so povzročali hudourniki, ki so drli na cesto in v reko Bačo, pa povzročali plazove. "Cesta Most na Soči–Petrovo Brdo je za silo odprta, formalno zaprta. Trenutno imamo največ težav z ljudmi, ki ne upoštevajo cestnih zapor, s turisti, ki delavcem cestnega prometa onemogočajo svoje delo," se je potožil Miha Vencelj z občinskega štaba civilne zaščite Tolmin.

Tolminski župan Alen Červ je napovedal visoko škodo. "Že pred današnjim dnem je znašala petsto tisoč evrov. Zdaj delamo, kar je urgentno. Skrbimo za vse enote civilne zaščite, ki so na terenu, imamo odprte naročilnice za ves material, ki ga je treba urgentno dobavljati."

Čez dan je Bača upadla za vsaj meter, vprašanje pa je, kaj bo prinesla noč in prihodnji dnevi.

Poplave prizadele Baško grapo

Podobno je v večini občine Cerkno, kjer za zdaj tudi še niso nikogar izselili, je za Radio Slovenija povedal poveljnik civilne zaščite Stanko Močnik: "Trenutno je največja težava odpiranje glavnih cest, glede na to, da smo skoraj odrezani od drugih krajev. Tako da smo vse sile usmerili v to. Plazovi ogrožajo kar nekaj hiš, to poskušamo zdaj reševati."

Zjutraj so zaradi narasle Soče evakuirali kamp v občini Kanal ob Soči. Poveljnik civilne zaščite Mitja Melink je za Radio Slovenija povedal: "Poškodovan ni bil nihče. Kamp je zdaj zalit, voda je nekje 1,2 metra visoko."

Video: Tromba na morju, video uporabnice