Ponekod so severni medvedi že zdaj na poti k izumrtju, saj jim tajanje ledu otežuje lov na tjulnje. Foto: EPA
Ponekod so severni medvedi že zdaj na poti k izumrtju, saj jim tajanje ledu otežuje lov na tjulnje. Foto: EPA

V raziskavi so zapisali, da bodo zaradi podnebnih sprememb severni medvedi izumrli do leta 2100. Strokovnjak za severne medvede Steven Amstrup, ki je sodeloval pri raziskavi, je povedal, da bodo glede na trende najprej poginili mladiči. Ti se bodo skotili, a medvedke ne bodo imele na voljo dovolj telesne maščobe, da bi proizvedle dovolj mleka, da bi mladiči preživeli zimo, poroča BBC.

Izumrtje ne bo v vseh regijah enako hitro. Opozarjajo pa, da so severni medvedi ponekod že na poti izumrtja. "Ko vidimo, kako blizu je grožnja za različne populacije severnih medvedov, je to dodaten opomnik, da moramo delovati zdaj, da prehitimo najhujše težave prihodnosti, s katerimi se bomo spoprijeli vsi," je dodal Amstrup.

Najpogosteje prikazani kot žrtve podnebnih sprememb

Hitro tajanje ledu, ki je posledica podnebnih sprememb, otežuje lov na tjulnje, ki so eden izmed glavnih virov hrane za polarno zver. Zaradi teže, samci tehtajo od 400 do 600 kilogramov, pa imajo le malo možnosti, da bodo preživeli hude arktične zime brez hrane. Ob lomljenju in tajanju ledu je žival prisiljena, da tava zelo daleč ali da gre na kopno. Tam imajo severni medvedi težave z iskanjem hrane in hranjenjem svojih mladičev.

V raziskavi opozarjajo še, da čeprav bodo države do neke mere dosegle podnebne cilje, bo izginilo več populacij severnega medveda. Severni medved je postal žival, ki jo najpogosteje prikazujejo kot žrtev podnebnih sprememb, je dejal raziskovalec Stephen Molnar s kanadske univerze Toronto: "Severni medvedi so že zdaj na vrhu sveta, če se led staja, ne morejo nikamor drugam."