Mladi risinji Neži so telemetrično ovratnico nadeli februarja letos. Foto: Life Lynx/Franc Kljun
Mladi risinji Neži so telemetrično ovratnico nadeli februarja letos. Foto: Life Lynx/Franc Kljun

Izkazalo se je, da je to kri mlade risinje Neže, zato je policija sprožila preiskavo suma nezakonitega lova na risinjo.

Madeži krvi mlade risinje. Foto: LIFE Lynx/Urša Fležar
Madeži krvi mlade risinje. Foto: LIFE Lynx/Urša Fležar

Kot so pojasnili na spletni strani projekta Life Lynx, so se partnerji z ljubljanske Biotehniške fakultete na teren na območju Lovske družine Struge na Dolenjskem odpravili, potem ko je telemetrična ovratnica mlade risinje poslala signal smrti. Gre za risinjo Nežo, ki je potomka doseljenega risa Goruja in rezidentne risinje Teje. Neža se je sicer februarja letos ujela v past na ribniški Mali gori, po dogodku pa so ji strokovnjaki namestili telemetrično ovratnico.

O odtrgani ovratnici so takoj obvestili tudi policijo, ki pa samo na podlagi "vidno odtrgane" ovratnice ni sprožila preiskave. Kot so navedli, so pozneje s pomočjo psa našli tudi madeže krvi, z genetsko analizo odvzetega vzorca pa nato potrdili, da gre za kri mlade risinje, kar je bil tudi razlog za to, da je policija sprožila preiskavo suma nezakonitega lova.

Po njihovih informacijah preiskava primera še ni končana, sodelavci projekta Life Lynx pa si ob tem želijo, da bi zgodba dobila epilog in da v prihodnje do tovrstnih dogodkov ne bi več prihajalo.

Bo zgodba dobila epilog?

Kot so pojasnili na Policijski upravi Novo mesto, trenutno v primeru domnevne smrti risinje vodijo predkazenski postopek zaradi nezakonitega ravnanja z zavarovanimi prostoživečimi živalskimi vrstami in ne za krivolov, za katerega je zagrožena kazen zapora do treh let.

O dogodku so bili obveščeni 12. maja, v preiskavi pa poleg policistov iz Dolenjskih Toplic sodelujejo tudi kriminalisti sektorja kriminalistične policije Policijske uprave Novo mesto. "Opravljen je bil ogled kraja najdbe strgane ovratnice in okolice, pri čemer so policiji dragoceno pomoč nudili tudi uslužbenci Zavoda za gozdove Slovenije in Biotehniške fakultete," so poudarili novomeški policisti.

V juliju so na novomeško okrožno državno tožilstvo poslali poročilo o izvedenih ukrepih, saj po njihovih navedbah trenutne ugotovitve ne zadoščajo za podajo kazenske ovadbe. Dodali so, da preiskave še niso končali, saj še vedno čakajo izsledke podrobnejših preiskav najdene ovratnice in podatke Lovske zveze Slovenije (LZS), za katere ocenjujejo, da bi lahko kriminalistom pomagale pri razjasnitvi primera.

Kot so izjavo predsednika LZS-ja Lada Bradača povzeli na spletni strani Life Lynx, "bo vsak pravnomočno obsojen član lovske organizacije za nezakonit uboj katere koli prostoživeče živali za vedno črtan iz lovske organizacije".

Na silo odtrgana telemetrična ovratnica je poslala signal smrti. Foto: Life Lynx/Jaka Črtalič
Na silo odtrgana telemetrična ovratnica je poslala signal smrti. Foto: Life Lynx/Jaka Črtalič

V Slovenijo pripeljali deset risov

Sodelujoči pri projektu, ki ga vodi Zavod za gozdove Slovenije, iz Slovenije pa v njem sodelujejo še Lovska zveza Slovenije, biotehniška in veterinarska fakulteta ljubljanske univerze ter Zavod RS za varstvo narave, v Slovenijo in na Hrvaško z mednarodnim sodelovanjem doseljujejo rise iz slovaškega in romunskega dela Karpatov ter s tem preprečujejo izumrtje dinarsko-jugovzhodno alpske populacije risov.

Od leta 2019 so v Slovenijo pripeljali deset risov, med njimi sedem samcev in tri samice. Vsi so opremljeni z GPS-telemetrično ovratnico, s katerimi jih spremljajo in proučujejo njihovo vključenost v populacijo risov pri nas.