Zaskrbljeni občani in Zeleni po vsem svetu imajo velike upe za vrh v Köbenhavnu. Je ta postal šarada? Foto: EPA
Zaskrbljeni občani in Zeleni po vsem svetu imajo velike upe za vrh v Köbenhavnu. Je ta postal šarada? Foto: EPA
Predstavniki držav v razvoju so bili po včerajšnjem razkritju ogorčeni. Foto: EPA

Države v razvoju, ki so na vrhu v Köbenhavnu, so se besno odzvale na osnutek, ki da postavlja neenake omejitve pri izpustih CO2-ja na prebivalca za razvite države in države v razvoju. Po domače: prebivalci bogatih držav bi lahko po novem predlogu oddajali dvakrat več izpustov kot tisti v revnejših državah.

T. i. dansko besedilo, tajni osnutek dogovora, ki ga je sestavila skupina posameznikov, znanih kot "krog predanosti", vključevala pa naj bi Veliko Britanijo, ZDA in Dansko, je bilo za zdaj pokazano le peščici držav, odkar so ga prejšnji teden dokončali.
Dogovor, ki ga je objavil britanski časnik Guardian, je odmik od načela kjotskega protokola, po katerem bi morale bogate države, ki proizvedejo levji delež CO2-ja, skleniti zavezujoče ukrepe za zmanjšanje toplogrednih plinov, medtem ko so bile revnejše države od tega izvzete.
"Izjemno nevaren osnutek"
Osnutek daje izvršilni nadzor nad financami podnebnih sprememb Svetovni banki, opušča kjotski protokol - edini pravno zavezujoč sporazum o zmanjšanju izpustov -, in vse finačne pomoči revnejšim državam v boju s podnebnimi spremembami bi pogojevala z ukrepi. Dokument je neki višji diplomat opisal kot "izjemno nevarnega za države v razvoju."

Zaupna analiza besedila kaže veliko nelagodje glede posameznih točk. Še zlasti, ker naj bi:
- prisililo države v razvoju, da privolijo v specifično zmanjšanje izpustov in sprejmejo ukrepe, ki niso bili del izvirnega ZN-ovega sporazuma;
- še nadalje razdelilo revne države z ustvarjenjem nove kategorije držav v razvoju, imenovanih "najranljivejše";
- oslabilo ZN-ovo vlogo pri financah za reševanje podnebnih sprememb,
- ne dupuščalo revnim državam, da izpuščajo več kot 1,44 tone CO2-ja na osebo do leta 2050, medtem ko bi bogate države lahko izpustile 2,67 tone.
Za zaprtimi vrati
Države v razvoju, ki so besedilo videle, naj bi bile besne, ker so pobudo zanj dale in ga sestavile bogate države, ne da bi v pogovore in pogajanja vključile tudi revnejše države. "Vse so naredili na skrivaj. Očitno je namen pridobiti Obamo in voditelje drugih bogatih držav, ki naj bi prispeli drugi teden, da ga sprejmejo. To je dejansko konec ZN-ovega delovanja," je dejal neimenovani diplomat.
Antonio Hill, svetovalec za podnebje za Oxfam International, meni: "To je le osnutek, vendar pokaže na tveganje, da so, ko se povežejo velike države, manj pomembne države oškodovane ."