Naftna ploščad pred obalo Pulja. Foto: BoBo
Naftna ploščad pred obalo Pulja. Foto: BoBo
Hrvaška Slovenijo vključila v presojo

V dokumentaciji je okvirni načrt in program del za raziskovanje in eksploatacijo ogljikovodikov na Jadranu in strateška študija o verjetno pomembnem vplivu tega načrta in programa del na okolje. Slovenija je ob prošnji za vključitev v postopek presoje čezmejnih vplivov konec januarja menila, da bi izvajanje tega programa lahko imelo pomembne čezmejne okoljske posledice na ozemlju Slovenije.

Ministrstvo za okolje in prostor je dokumentacijo objavilo na svoji spletni strani. Zainteresirani lahko mnenja ministrstvu posredujejo do 16. aprila, so danes sporočili z ministrstva.

Po proučitvi dokumentacije, danes se namreč začenja 30-dnevna javna razgrnitev v Sloveniji, se bosta lahko državi dogovorili za posvetovanje, na katerem bosta obravnavali verjetne okoljske posledice, predvidene ukrepe za preprečevanje ter zmanjševanje ali omilitev škodljivih posledic, uredili pa tudi obveščanje zainteresirane javnosti in organov prizadete države.

Iskanje nafte in plina
Na razpis za raziskave in izkoriščanje nafte in plina v hrvaškem delu Jadranskega morja se je lani prijavilo šest družb. Konec prvega četrtletja letos naj bi sledili podpisi pogodb z najboljšimi ponudniki, ki bodo potem lahko začeli raziskave.

Raziskave naj bi potekale od tri do šest let, če bodo našli nafto in plin, bodo v od treh do petih letih potem začeli tudi črpanje. Raziskovalna območja merijo od 1.000 do 1.600 kvadratnih kilometrov. Osem jih je v severnem, 21 pa v srednjem in južnem hrvaškem Jadranu.

Hrvaška Slovenijo vključila v presojo