Za najbolj črn scenarij ni potrebno spremeniti nič. Foto: Nasa Goddard Space Flight Center
Za najbolj črn scenarij ni potrebno spremeniti nič. Foto: Nasa Goddard Space Flight Center

Edini logični odziv na tako jasna opozorila je takojšnje ukrepanje. Na žalost so danes tisti, ki ukrepajo proti podnebnim spremembam, pridržani v priporu v Rusiji, medtem pa so tisti najbolj odgovorni, industrija fosilnih goriv, zaščiteni s strani vlad po vsem svetu.

Nina Štros, Greenpeace Slovenija
"Čas je, da se zbudimo iz triletnega sna," meni Nina Štros iz Greenpeacea. Podnebni politiki je treba dodeliti vlogo, ki jo je že imela, dodaja. Foto: BoBo
Temperature bodo še naprej naraščale, vprašanje je le, koliko. Foto: BoBo
Evropska komisarka za podnebne ukrepe Connie Hedegaard je pohvalila ukrepe EU-ja v boju proti podnebnim spremembam. Foto: EPA

Medvladni odbor za podnebne spremembe (IPCC) je objavil prvi del poročila o podnebnih spremembah, ki je najpomembnejši, saj povzema znanstvena dognanja o preteklem in zdajšnjem podnebju planeta. Preostali deli poročila bodo objavljeni marca, aprila in oktobra 2014. IPCC, ustanovljen leta 1988, sicer takšna poročila objavlja od leta 1990, gre pa za peto poročilo.

"Živimo v drugačnem podnebju, kot so živeli naši predniki," je pojasnila Tanja Cegnar z Arsa. To drži tudi za Slovenijo. Kot je dejal Gregor Vrtačnik z Arsa, so podatki merjenj temperatur od leta 1961 pokazali, da je ozračje v Sloveniji toplejše za 1,7 stopinje, kar je sicer več od svetovnega povprečja, tako pa naj bi bilo tudi v prihodnosti.

Podatki so pokazali tudi, da se je poletje najbolj ogrelo na vzhodu države, podobno velja za zimo, pomlad se je ogrevala enakomerneje, jeseni pa se v tem času niso bistveno spremenile. Temperature so naraščale za 0,34 stopinje na desetletje. Kot je še dejal Vrtačnik, pa je dvig najvišje dnevne temperature zraka večji od dviga povprečne in najnižje dnevne temperature zraka.

V Sloveniji potrebne spremembe
Klemen Bergant z Arsa je dodal, da je omenjeni projekt razumevanja podnebnih sprememb osnova za nadaljnje ukrepe na območju Slovenije. Med področji, na katerih je potrebna sprememba, je izpostavil upravljanje voda, poudaril pa je, da je Arso strokovna služba in da je okoljska politika odvisna od političnih odločitev.

"Podnebni sistem je nekaj zelo zapletenega," je dejala Cegnar in predstavila nekatere vplive na podnebje. Med njimi so tudi raba tal, izpusti toplogrednih plinov in vulkanski izbruhi, ki lahko za kratko obdobje ohladijo ozračje, ker prah prepreči sončnim žarkom, da pridejo do tal.

V 20. stoletju so postali nekateri deli sveta precej toplejši, nekateri deli pa so se ohladili, a prevladuje ogrevanje ozračja, je pojasnila. Škoda podnebnih sprememb je lahko danes veliko večja kot nekoč. Na svetu je namreč veliko več ljudi, ki živijo tudi v krajih, kjer prej niso, več pa je tudi infrastrukture.

Podnebne spremembe po svetu vplivajo na Slovenijo
Zato je zelo pomembno vedeti, kako deluje podnebje, je dejala. Spremembe na svetovni ravni namreč vplivajo tudi na življenje v Sloveniji, ki hrano predvsem uvaža. Spremembe bodo vplivale na ceno hrane, razpoložljivost vode, povečalo se bo število podnebnih beguncev, manjša bo politična stabilnost kot posledica naravnih nesreč in podobno.

Da bi se uresničil najbolj črn scenarij glede podnebnih sprememb, ni treba spremeniti nič. Dosegli bi ga namreč z nadaljevanjem dosedanjega delovanja, je dejala Cegnar. V tem primeru bi se do konca stoletja nekateri deli sveta ogreli tudi za od 10 do 11 stopinj, svetovni led pa bi lahko izginil že do polovice stoletja. Kritična lahko postane tudi kislost oceanov, saj že majhne spremembe vplivajo na plankton, to pa na celotno prehransko verigo.

95-odstotna gotovost, da smo krivi ljudje
IPCC je tako objavil prvi del poročila, ki pravi, da znanstveniki s 95-odstotno gotovostjo trdijo, da so ljudje "glavni razlog" za globalno segrevanje od petdesetih let prejšnjega stoletja. Poročilo pravi, da je globalno segrevanje na kopnem, v zraku in v oceanih "neizpodbitno", za več kot polovico izmerjenega temperaturnega povečanja pa je odgovorno človeštvo, še piše v poročilu.

Nadaljevanje izpuščanja toplogrednih plinov bo povzročilo dodatno ogrevanje in spremembe v vseh vidikih podnebnega sistema. Da bi omejili te spremembe, pa bo potrebno "znatno in trajno zmanjšanje emisij toplogrednih plinov". Po tednu dni intenzivnih pogajanj v Stockholmu je bil objavljen povzetek na 36 straneh za politične odločevalce, poroča BBC.

V njem je zapisano, da se bo morska gladina dvigovala hitreje, kot se je v zadnjih 40 letih, do konca stoletja pa naj bi bilo ozračje toplejše za 1,5 stopinje v primerjavi z obdobjem 1850-1900.

"Vprašanje je, ali upoštevamo znanost"
Oglasila se je tudi evropska komisarka za podnebne ukrepe Connie Hedegaard, ki je dejala, da ne gre za to, ali verjamemo, da se podnebne spremembe zares dogajajo ali ne, temveč ali upoštevamo rezultate znanstvenih raziskav.

"Ko bodo vsi znanstveniki s 100-odstotno gotovostjo lahko potrdili obstoj podnebnih sprememb, bo že prepozno. Če bi vam vaš zdravnik rekel, da je 95-odstotno prepričan, da imate resno bolezen, bi takoj začeli iskati zdravilo. Zakaj bi morali sprejeti večje tveganje, ko je na kocki zdravje našega planeta?" je vprašala Hedegaard.

O evropskem boju proti podnebnim spremembam je komisarka dejala, da imajo "ambiciozno zakonodajo". "Znatno zmanjšujemo emisije, širimo uporabo obnovljivih virov energije in varčujemo z energijo. Pripravljamo se za naslednji korak: podnebne in energetske cilje za leto 2030, ki jih bo komisija predstavila pred koncem leta," je še izpostavila komisarka.

Grenpeace: Logičen odziv je le takojšnje ukrepanje
Na objavo in vsebino poročilo IPCC-ja so se odzvali tudi v slovenskem Greenpeaceu. "Edini logični odziv na tako jasna opozorila je takojšnje ukrepanje. Na žalost so danes tisti, ki ukrepajo proti podnebnih spremembam, pridržani v priporu v Rusiji, medtem pa so tisti najodgovornejši, industrijo fosilnih goriv, zaščiteni s strani vlad po vsem svetu,” je opozorila vodja Greenpeacea v Sloveniji, Nina Štros. Pri tem je mislila na 28 Greenpeaceovih aktivistov in neodvisnega fotografa ter snemalca, ki so še vedno v priporu v Rusiji zaradi protestne akcije proti črpanju nafte na Arktiki.

A kljub resnosti poročila in njegovi črnogledosti Nina Štros poudarja, da ni prepozno. “Najpomembnejše sporočilo tega poročila je, da imamo še vedno izbiro,” je dodala. “Z nadaljnjim kurjenjem fosilnih goriv lahko še naprej podžigamo podnebne spremembe ali pa izberemo drug pristop in izkoristimo preboj, ki so ga obnovljivi viri energije že dosegli."

"Čas je, da se zbudimo iz triletnega sna in ponovno podnebni politiki dodelimo vlogo, ki jo je v Sloveniji nekoč imela. Obstaja lepša prihodnost od te, proti kateri gremo trenutno. In lahko je naša, če si tega želimo,” je še dodala na koncu.

Edini logični odziv na tako jasna opozorila je takojšnje ukrepanje. Na žalost so danes tisti, ki ukrepajo proti podnebnim spremembam, pridržani v priporu v Rusiji, medtem pa so tisti najbolj odgovorni, industrija fosilnih goriv, zaščiteni s strani vlad po vsem svetu.

Nina Štros, Greenpeace Slovenija