Enota lahko neprekinjeno deluje sedem dni, ob rotacijah pa je mogoča napotitev za tri tedne, pravijo na Upravi Republike Slovenije za zaščito in reševanje. Foto: Uprava za zaščito in reševanje
Enota lahko neprekinjeno deluje sedem dni, ob rotacijah pa je mogoča napotitev za tri tedne, pravijo na Upravi Republike Slovenije za zaščito in reševanje. Foto: Uprava za zaščito in reševanje

"V ekipi je 18 operativnih članov, preostali pa so za podporne funkcije, ki so nujno potrebne. So izkušeni in dobro opremljeni, odhajamo pa s 15 vozili," je v izjavi ob odhodu ekipe povedal vodja enote Borut Horvat. Poleg tega bo šest pripadnikov civilne zaščite ekipi zagotovilo logistično podporo iz Slovenije.

"To je bila praktično prva ekipa, ki smo jo ponudili v evropski sistem zaščite in reševanja in dosega resnično najvišje standarde," je dejal državni sekretar na ministrstvu za obrambo Rudi Medved. Kot je dodal, smo lahko ponosni na to, da je bila ekipa tako hitro pripravljena za odhod.

Člani posebne enote, ki so odhiteli na pomoč poplavljencem, prihajajo iz regijskih centrov Celje in Nova Gorica. Na terenu bodo predvidoma ostali do petka, ko jih bodo lahko po potrebi zamenjali z novimi člani enote, ki šteje skupaj 50 pripadnikov.

Smrtne žrtve, na tisoče evakuiranih

Italija je zaradi obsežnih padavin, ki so povzročile poplavljanje več kot 20 rek in sprožile več kot 300 zemeljskih plazov, zaprosila za pomoč z mehanizmom civilne zaščite EU-ja. Poplave so prizadele več pokrajin, največ v provincah Bologna, Forli-Cesena in Ravena.

Umrlo je 14 ljudi, več deset tisoč pa so morali evakuirati.

Škodo, ki so jo povzročile izjemne vremenske razmere, ocenjujejo na več milijard evrov. Župan Bologne Matteo Lepore je v soboto dejal, da bo popravilo cest in infrastrukture trajalo mesece, ponekod morda leta.

Poleg Slovenije bodo pomoč v okviru evropskega mehanizma poslale še Slovaška, Romunija, Poljska, Nemčija, Francija, Bolgarija in Avstrija. V vesoljskem opazovalnem programu EU-ja Copernicus so na prošnjo pristojnih italijanskih organov zagotovili tudi nujno satelitsko kartiranje prizadetih območij.

Napovedane so nove padavine

Na prizadetih območjih so prekinjene oskrba z električno energijo in telekomunikacije. Vremenska in hidrološka napoved sta slabi, saj so v pokrajini Emilija-Romanja napovedane nove močne padavine.