V gibanju Mladi za podnebno pravičnost poudarjajo, da mora biti zeleni prehod pravičen in ambiciozen ter da naj tisti, ki so krizo povzročili, zanjo še plačajo. Foto: BoBo/Luka Dakskobler
V gibanju Mladi za podnebno pravičnost poudarjajo, da mora biti zeleni prehod pravičen in ambiciozen ter da naj tisti, ki so krizo povzročili, zanjo še plačajo. Foto: BoBo/Luka Dakskobler

Podnebni shodi v treh slovenskih mestih so del svetovnih podnebnih protestov, ki jih pripravlja gibanje Petki za prihodnost (Fridays for Future) in potekajo v več kot 600 krajih po svetu. Prisotni na shodih v Ljubljani, Mariboru in Kopru so pod geslom Planet pred profit izrazili zahtevo, da planet in delovne ljudi postavijo pred dobiček.

Kot je za Prvi dnevnik Televizije Slovenija poročala novinarka Darja Zupan, se je v središču Ljubljane zbralo več sto protestnikov. Najprej so bili na Kongresnem trgu, nato pa so se opravili na shod po ljubljanskih ulicah. V gibanju Mladi za podnebno pravičnost, ki je nastalo po zgledu mednarodnega gibanja Petki za prihodnost, so opozorili, da se je proti okoljski krizi mogoče boriti. Prisotni so predstavili 29 zahtev, ki se nanašajo na promet, delo, energetiko, finance in gospodarstvo.

V središču so prizadevanja za zeleni prehod, za tranzicijo od fosilnega kapitalizma v neko sonaravno, bolj solidarno in enako družbo. Ob tem poudarjajo, da mora biti zeleni prehod pravičen in ambiciozen ter da naj tisti, ki so krizo povzročili, zanjo še plačajo. Zahteve bodo, kot so napovedali, poslali vsem županom in političnim strankam, ki kandidirajo na prihajajočih državnozborskih volitvah. Ob tem jih bodo pozvali, naj se do zahtev opredelijo, nato pa bodo njihove opredelitve javno objavili in vztrajali, da zahteve izpolnijo.

Podnebni protesti v Ljubljani, Mariboru in Kopru

Zmanjšanje porabe, razogljičenje in razvoj javnega prometa

"Ukrepi za zeleni prehod ne znižajo življenjskega standarda delovnih ljudi, hkrati poudarjamo tudi problematiko energetike, torej da čim prej zmanjšamo porabo energije, da se razogljičimo, da začnemo uporabljati obnovljive vire energije, ki so do narave prijazni. Zahtevamo tudi čim bolj lokacijsko in cenovno dostopen javni potniški promet, ker je to zelo velika problematika v Sloveniji. In to tudi nekako odraža to, da zahtevamo sistemske spremembe, ne pa individualnih sprememb," je za Televizijo Slovenija povedala Maša Cvetežar iz gibanja Mladi za podnebno pravičnost.

V gibanju so pred shodi poudarili, da niso generacijsko gibanje in da k sodelovanju vabijo vse, saj je pomembno, da gibanje postane množično. Med pripravami na vseslovenske shode so sicer nagovarjali predvsem dijake, študente in delavce, ki so po njihovem mnenju najmanj krivi za podnebne spremembe, a ob tem plačujejo najvišjo ceno.