Bela pena na gladini Soče se je ustvarjala na brzicah. Foto: Televizija Slovenija, zajem zaslona
Bela pena na gladini Soče se je ustvarjala na brzicah. Foto: Televizija Slovenija, zajem zaslona

Onesnaženje Soče so domačini in člani Društva Eko Anhovo in dolina Soče opazili že v preteklih dneh, v torek je predstavnik občine odvzel tudi prvi vzorec onesnažene vode in ga poslal v analizo. Rezultati torkovega vzorca za zdaj še niso znani, je povedal Vinko Medvešček iz Režijskega obrata Kanal, ki skrbi za vodooskrbo prebivalcev Občine Kanal ob Soči.

"Doslej smo ugotovili, da se voda peni, ne vemo še, zaradi česa. Vzorci so bili odvzeti že pred dvema dnevoma, danes ponovno. Upam, da bomo potem dobili usmeritve tudi od kakšne druge institucije, kaj naj sploh iščemo v tej onesnaženi vodi, kar naj bi nas potem pripeljalo do izvira tega onesnaženja," je povedal Medvešček.

Bela pena na gladini Soče se je ustvarjala na brzicah. Pri jemanju vzorcev so poskušali odvzeti kar največ pene, vzorce pa so jemali na približno istih mestih kot v torek. "Pene so v velikosti od enega do desetih centimetrov, so kot eno majhno penilo, nima pa nobenega vonja, tako da ne vemo, od kod bi lahko izhajale," je povedal Simon Laščak iz občinskega štaba Civilne zaščite Kanal.

Poleg inšpektorjev so bili na terenu tudi novogoriški gasilci, ki bi posredovali v primeru hujšega onesnaženja. Poveljnik poklicne enote Simon Vendramin je povedal, da so ob pregledu ugotovili, da gre res za penjenje na gladini reke, vendar izvora penjenja niso ugotovili. "Prav tako smo v navezavi s policijo in inšpektoratom, prav tako bi posredovali, če bi bilo treba postaviti kakšne pivnike ali kakšne druge pregrade za zaustavitev onesnaženosti vode," je dejal.

Pen na gladini niso opazili prvič

Onesnaženje reke Soče so pristojnim službam prijavili iz Civilne iniciative Eko Anhovo in dolina Soče. Predsednik Bogomir Bavdaž je povedal, da je težko ugotoviti, od kod prihaja to onesnaženje. "Od Salonita je več izpustov, odvisno od tega, kdaj so končali delo. Ta pena se zdaj nabira in bo tudi počasi izginila. Kaže, da je to nekaj vodotopnega, se pa stalno ponavlja," je povedal Bavdaž. "Ta izpust se ni pojavil prvič, pojavlja v različnih časovnih obdobjih, v različnih frekvencah, ni nekega vzorca," je za Televizijo Slovenija pojasnila članica društva Mateja Sattler.

Prebivalci so vznemirjeni tudi zaradi tega, ker se je onesnaženje pojavilo na mestu, kjer je priljubljeno zbirališče domačinov in kopališče na reki. Konec tedna sicer pripravljajo odprtje kopalne sezone v Desklah in Kanalu.

Salonit Anhovo: V cementarni do izlitja ni prišlo

Iz podjetja Salonit Anhovo so sporočili, da jih regijski center za obveščanje ni obvestil o kakršnem koli izrednem dogodku. "Obveščamo vas tudi, da se v cementarni ni zgodilo nikakršno izlitje ali drugo onesnaženje v reko Sočo," so dodali.

Pri Anhovem onesnažena Soča