V vodstvu družbe TKK Srpenica zagotavljajo, da je izlita snov nenevarna – tako imenovani polikarboksilatni polimer z oznako Buildent WR 750, ki se dodaja betonu. Foto: Ribiška družina Tolmin/Bojan Rusjan
V vodstvu družbe TKK Srpenica zagotavljajo, da je izlita snov nenevarna – tako imenovani polikarboksilatni polimer z oznako Buildent WR 750, ki se dodaja betonu. Foto: Ribiška družina Tolmin/Bojan Rusjan

Poveljnik Gasilske zveze Kobarid Andraž Mašera je dejal, da so zaradi napovedanega dežja in zvišanja vodostaja iz Soče odstranili zaščitno zaveso. Gasilci in pripadniki civilne zaščite bodo sicer še naprej bodo opravljali nadzor stanja reke, ki pa je po Mašerovih besedah nekoliko boljše kot včeraj. "Višji vodostaj Soče bi še bolj razredčil snov in očistil strugo," je še dejal. V intervenciji so sicer sodelovali prostovoljni gasilci iz Kobarida, Bovca in Tolmina ter strokovnjaki iz podjetja TKK.

Kljub lovilnemu bazenu naj bi po poročanju Radia Slovenija v Sočo po prvih ocenah steklo od dve do šest ton polikarboksilatnega polimera z oznako Buildent VR 750, ki po varnostnem listu sicer ni klasificiran kot nevarna snov. Izlitje je povzročilo penjenje vode na območju več deset kilometrov. Do izlitja je prišlo pri pretakanju, je kmalu po dogodku pojasnil direktor družbe TKK Uroš Lozar. "Žal je prišlo do človeške napake. Namreč pred časom smo ta tank očistili in pozabili zapreti ventil," je pojasnil za Radio Slovenija.

Dopoldne so Sočo znova odprli tudi za plovbo, je povedal poveljnik Civilne zaščite Bovec Edi Melinc, ki je koordiniral akcijo. Melinc sicer ne izključuje, da se bo na reki še vedno videlo onesnaženje, predvsem v tolmunih, kjer voda zastaja dlje časa. Vse dosedanje analize so sicer pokazale, da je voda ustrezna.

Policijska preiskava je v teku, po prvih ugotovitvah snov ni nevarna

Kot so sporočili s Policijske uprave Nova Gorica, izlita snov po prvih podatkih naj ne bi bila nevarna za ljudi, živali in rastline, vendar bo to dokončno ugotovljeno in potrjeno v nadaljevanju policijske preiskave.

Policisti policijske postaje Bovec nadaljujejo preiskavo v smeri suma kaznivega dejanja obremenjevanja in uničenja okolja iz malomarnosti, odvzeti in zavarovani so bili tudi vzorci za nadaljnjo policijsko preiskavo, so še sporočili s PU Nova Gorica.

Vzorce vode vzelo tako podjetje kot lokalni prebivalci

Pred sedežem družbe TKK se je v četrtek zvečer zbralo kakšnih 70 ljudi. Foto: Radio Koper/Mariša Bizjak
Pred sedežem družbe TKK se je v četrtek zvečer zbralo kakšnih 70 ljudi. Foto: Radio Koper/Mariša Bizjak

Da bi opozorili na dogodek, se je pred sedežem družbe TKK Srpenica v četrtek zvečer zbralo približno 70 ljudi. Iz Soče so skupaj z organizacijo Balkan River Defence odvzeli vzorce vode in napovedali, da bodo njihove vzorce dali v analizo ter jo tudi sami plačali iz donacij, saj ne zaupajo uradnim rezultatom.

Vzorce vode je sicer na lastno pobudo vzelo tudi podjetje TKK Srpenica, med drugim pri kraju Idrsko in na sotočju Soče in Tolminke pri Tolminu, in jih poslalo v analizo v Nacionalni laboratorij za zdravje, okolje in hrano.

Kakšne bodo posledice onesnaženja Soče?