V vročini ljudje iščejo načine, kako bi se ohladili. Foto: EPA
V vročini ljudje iščejo načine, kako bi se ohladili. Foto: EPA
Vročina na Balkanu

Vročinski val v Srbiji, še posebej v Beogradu, traja že ves teden, in kot je poročala Marta Razboršek, vremenoslovci napovedujejo, da bo tako še vsaj naslednjih sedem dni. Temperature so se v zadnjih dneh povzpele prek 40 stopinj Celzija, vročinski val pa vsak premaguje po svoje.

Zdravniki prebivalcem priporočajo, naj pijejo veliko vode, in naj se, če je to le mogoče, med 12. in 16. uro zadržujejo v zaprtih prostorih. Za tiste, ki tega ne morejo, pa so po Beogradu na voljo številne fontane in zbiralniki s pitno vodo. Srbski mediji poročajo, da so službe nujne pomoči delale veliko več kot po navadi, saj so številni ljudje zaradi vročine in dehidracije padali v nezavest, zaradi vročine pa je že umrlo deset ljudi.

Kot je še poročala Razborškova, morajo v Beogradu poskrbeti tudi za prebivalce živalskega vrta, še posebej tiste, ki niso navajeni živeti v vročini. Zaradi vročinskega vala je nakup klimatskih naprav v zadnjih dneh poskočil za 20 odstotkov, poraba električne energije pa se je v zadnjih dneh močno povečala.

Čez 40 stopinj tudi na Hrvaškem
Tudi s Hrvaške poročajo o rekordno visokih temperaturah. V četrtek naj bi živo srebro preseglo 40 stopinj Celzija, zato oblasti tudi prebivalce in turiste na Hrvaškem pozivajo, naj se ne izpostavljajo soncu, če to ni res potrebno. Ljudem svetujejo, naj se med 10. in 17. uro ne zadržujejo na prostem, naj pijejo veliko tekočine in naj se izogibajo velikim temperaturnim razlikam.

Službe nujne pomoči imajo veliko dela tudi na Hrvaškem, zaradi vročine je v zadnjih dneh umrlo deset ljudi, težave z omedlevico pa imajo predvsem starejši. Za konec tedna meteorologi le napovedujejo rahlo ohladitev.

Vročina zajela tudi druge države
Vročinski val je zajel tudi Bolgarijo, kjer so temperature presegle 38 stopinj Celzija, prav tako je na Madžarskem, kjer so ljudje, da bi se pohladili, zasedli mestne fontane, in v Romuniji. Z izjemno visokimi temperaturiami se spopadajo tudi v Grčiji ter v Rusiji in Gruziji. Po poročanju tujih medijev naj bi temperature le še rasle.

Vročina na Balkanu