Tudi v Bolgariji se spopadajo s hudo vročino. Foto: EPA
Tudi v Bolgariji se spopadajo s hudo vročino. Foto: EPA
Morje
Morje prinaša osvežitev. Foto: EPA

Na hrvaški obali na območju Zadra je od četrtka do sobote umrlo osem ljudi. 53-letni slovenski državljan, ki je bil srčni bolnik, se je utopil potem, ko je med plavanjem v zalivu Vodice na Pagu doživel srčni napad.

V četrtek zjutraj je na območju Zadra umrl 62-letni nizozemski državljan, poleg slovenskega državljana pa je v morju v četrtek popoldan utonil tudi 55-letni Madžar. V petek se je utopil 46-letni državljan BiH, ki se je potapljal na dah, isti dan pa se je po prihodu iz morja zgrudil in umrl 75-letni hrvaški državljan.

V soboto je na plaži umrl 75-letni državljan BiH-a, po prihodu v apartma pa 50-letni Poljak in še 56-letni hrvaški državljan. Zadrski zdravniki so povedali, da so imeli od začetka vročinskega vala prejšnji teden za sto odstotkov več posegov kot pred njim.

Do 40 stopinj Celzija
Vročina je sicer zajela celotno Hrvaško, ne le obalo. Tako je tudi na osiješkem območju najverjetneje zaradi posledic visokih temperatur umrl moški. Med umrlimi so večinoma kronični bolniki. Minuli konec tedna so bile temperature na Hrvaškem večinoma med 32 in 35 stopinj Celzija, ponekod pa tudi 38 stopinj Celzija.

Izjemno visoke temperature vladajo tudi drugod po Balkanu. V Grčiji so se dvignile do 39 stopinj Celzija, medtem ko se je v Mostarju v Bosni in Hercegovini živo srebro dvignilo celo na 40 stopinj Celzija. Skoraj toliko so namerili tudi v Srbiji in Črni gori.