V Centru ponovne uporabe v Slovenskih Konjicah so predstavili dva v bivalna objekta preurejena rabljena ladijska zabojnika, ki sta rezultat z norveškimi sredstvi financiranega dveletnega projekta za razvoj Studia krožnega gospodarstva.

Direktorica konjiškega socialnega podjetja Marinka Vovk je povedala, da je trajnostno preoblikovanje ladijskih zabojnikov v privlačne prostore brez uporabe novih materialov ponekod že dodobra uveljavljena praksa, s pomočjo projekta, pri katerem so se pridružili vodilnemu partnerju ZRS Bistra Ptuj ter Komunalnemu podjetju Rogaška Slatina, Razvojno raziskovalnemu centru Ormož in norveškemu partnerju Fonix, pa želijo tovrsten način uporabe zavrženih materialov predstaviti tudi Sloveniji.

"Zabojnike je mogoče preoblikovati v unikatne bivalne enote, pisarne, kavarne, turistične informacijske točke in druge funkcionalne prostore. Njihova predanost trajnosti in vizionarski pristop vključujejo uporabo obnovljivih materialov, energijsko učinkovite rešitve in ohranjanje naravnega okolja," je dejala Vovk.

Medtem ko se v Sloveniji takšnega načina doslej ni lotil še nihče, stari zabojniki pa so končali v stiskalnicah, kar je sicer omogočalo njihovo reciklažo, a ob precejšnji porabi energije, je na Norveškem tovrstna uporaba že nekaj vsakdanjega. Mladi se odločajo za selitev v takšna stanovanja, iz zabojnikov nastajajo tudi poslovni prostori, pojasnjuje.

Zabojnike je zaradi njihovih standardiziranih mer mogoče na različne načine sestavljati in jih med seboj povezati. Takšen je vzorčen primer v Rogaški Slatini, kjer so med seboj povezali štiri zabojnike. Oba zabojnika v Slovenskih Konjicah so v celoti ozelenili, na enem od njih so postavili še "šestzvezdični hotel" za čebele, notranjost pa je v celoti opremljena z obnovljenimi rabljenimi materiali in pohištvom.

"Prednost je v enostavnosti postavitve in cenovni dostopnosti. Uporabnikom se namreč ni treba ukvarjati z gradnjo, ampak predvsem s čim lepšim dizajnom in funkcionalnostjo. Za postavitev enega samega zabojnika ni potrebno gradbeno dovoljenje, saj je njegova površina manj kot 25 kvadratnih metrov," je še pojasnila.

Postavitev stane okoli 500 evrov/m2

Partnerji v projektu po postavitvi vzorčnih primerov načrtujejo tudi poznejše izvajanje postavitve takšnih objektov na ključ, zanimanje pa po njihovih besedah precej narašča, še posebej, če je mogoče sklepati po ogledih interesentov iz vse Slovenije. Postavitev takšnega bivalnega objekta bi po prvih izračunih stala okoli 500 evrov na kvadratnih meter.

Za zagotavljanje še uporabnih kosovnih odpadkov, s katerimi opremljajo zabojnike, skrbi Komunala Rogaška Slatina. Po besedah direktorja Bojana Pirša v šestih občinah, ki jih pokrivajo, že nekaj let zbirajo odpadke od vrat do vrat, saj je najpomembneje, da takšni odpadki niso onesnaženi in da so ločeni od bioloških odpadkov.

"Leta 2010 smo pri nas v sodelovanju z Marinko Vovk odprli prvi center ponovne uporabe. Od začetka je bilo tako, da so ljudje prinašali stvari, odnašali pa zelo malo. Prihajalo pa je precej ljudi iz bližnje Hrvaške, ki so odnesli marsikaj. Zadnje čase so se stvari precej spremenile in naš center dela zelo dobro. Če ne drugega, ljudje pri nas iščejo kakšna bolj retrodarila," je dejal Pirš.

Življenje v ladijskem zabojniku, reportaža Kaje Ravnak za Val 202
V ospredju svetovnega dneva okolja iskanje rešitev za onesnaževanje s plastiko
Trgovina brez plastične embalaže