Župani Gorenjske in Južne Primorske se ne morejo dogovoriti o kraju centra za predelavo odpadkov. Foto: MMC RTV SLO
Župani Gorenjske in Južne Primorske se ne morejo dogovoriti o kraju centra za predelavo odpadkov. Foto: MMC RTV SLO
Manj centrov za ravnanje z odpadki?

Našteti razlogi so povod za novelacijo dokumenta, ki ga je lani pripravilo ministrstvo, posledica tega pa bo sprememba operativnega programa ureditve regijskih centrov predelovanja odpadkov, je za TV Slovenija poročala Janja Koren. Med prvimi regijami, ki bi lahko ostale brez centra in brez evropskih sredstev, sta zaradi nezmožnosti dogovora županov o kraju odlagališča Gorenjska in Južna Primorska.

Časa za dogovor se je skoraj iztekel
"Čas za črpanje evropskih sredstev za regijske centre za ravnanje z odpadki se izteka", je opozoril Erjavec in dodal, da je zaradi krize treba upoštevati ekonomsko učinkovitost takih centrov, zato ministrstvo v novelaciji programa njihovo število s 15 zmanjšuje na sedem do deset.

Polica ali Mala Mežakla?
Na Gorenjskem je težava dogovor med župani, ki se ne morejo poenotiti glede kraja odlagališča oziroma kraja, kjer bi stal obrat za mehansko obdelavo odpadkov. Eni tako navijajo za Polico na meji z občino Naklo, ki je tudi v operativnem programu, drugi pa bi raje, da se obrat postavi na Mali Mežakli.

Minister Erjavec si sicer dogovora županov želi, a hkrati priznava, da vanj ne verjame. Dogovor z vse bolj nezadovoljnimi prebivalci bo težko doseči, minister pa pravi, da razmere v Naklem pozna, in zato meni, da ne gre pričakovati, da bi civilna iniciativa dopustila umestitev centra v okolje. "Moram pa reči kot občan, jaz sem tako daleč od te lokacije, da mene osebno ne bi motila," je še dejal Erjavec.

Če dogovora in s tem deponije ne bo, bo odvoz smeti za Gorenjce dražji, občina Kranj pa bi "vrgla vstran" tri milione evrov, ki jih je že porabila za Polico.

Manj centrov za ravnanje z odpadki?