Reševalci nadaljujejo z iskanjem preživelih. Foto: Reuters
Reševalci nadaljujejo z iskanjem preživelih. Foto: Reuters

Reševalci so triletno Elif rešili izpod ruševin stanovanjskega bloka v obalnem mestu Izmir, je sporočila turška agencija za upravljanje naravnih nesreč (Afad). Reševanje deklice so predvajali tudi po televiziji, med drugim so pokazali, kako so Elif prepeljali v šotor, kjer je bila bolnišnica. Dekličino mater, dve sestri in enega brata so iz porušene osemnadstropne stolpnice rešili v soboto, 23 ur po potresu. Eden od rešenih otrok je pozneje umrl. Iz ruševin so v mestu Bajrakli rešili tudi 14-letno Idil, in sicer 58 ur po potresu, je pozneje sporočil Afad. Našli so tudi truplo njene sestre.

Silovit Potres v Turčiji terjal več kot 90 žrtev

Število žrtev potresa je medtem naraslo na 91. Po zadnjih podatkih agencije Afad je bilo v potresu poškodovanih 962 ljudi, med njimi so jih več kot 740 že odpustili iz bolnišnic. Turški minister za zdravje Fahrettin Koca je tvitnil, da je deset poškodovanih na oddelkih za intenzivno nego, od tega je stanje treh kritično. Številni ljudje so zaradi potresa ostali brez strehe nad glavo. Po navedbah agencije jim je na voljo več kot 3500 šotorov in 13.000 ležišč.

Potres z epicentrom med Samosom in turško obalo, ki mu je pozneje sledil manjši cunami, je v petek hudo prizadel zahodno obalo Turčije in območje Izmirja. Manj prizadeta je bila grška stran. Na Samosu sta umrla najstnika, ki sta se vračala iz šole, nanju pa se je zrušila stena, več ljudi je utrpelo poškodbe. Z območja so sicer poročali predvsem o gmotni škodi, kot so poškodovane stavbe, in o poplavah zaradi cunamija. Tokratni potres je bil najhujši v Turčiji po letu 2011, ko je v tresenju tal v mestu Van na vzhodu države umrlo več kot 500 ljudi.